核電還核電,民主中國還民主中國

政治 / 最新文章綜覽

熊本熊 爆炸

 

最近有個講法,話大陸響香港周圍起好多核電廠,比如台山核電廠,嚴重威脅香港。香港唔能夠諗住獨善其身,因為即使香港獨立,隔籬一旦核爆,我地都會死晒。基於「不能迴避中國因素」,所以香港人就要「建設民主中國」,如此方能自保云云。

以上講法有冇道理?有少少。不過核電廠同港獨冇必然關係,唔應該炒埋一碟。先旨聲明,我一向反對大陸起核電廠,因為「中國的會爆炸」,你懂的。台山核電廠係咪嚴重威脅香港?當然係!我地應唔應該關注台山核電廠單野?當然要關注!但關注原因唔係因為「大家都是中國人」,而係最直接的理由:「你而家威脅到我條命呀仆街!」

將核電廠同「建設民主中國」綑綁埋一齊,呢種觀點好奇怪。第一,有民主都可以核爆的。全世界不論專制政權定民主國家,都可以有核電廠,一樣有洩漏風險。美國係民主國家,有過三里島事件;日本係民主國家,有福島核事故。民主中國都唔保證到台山核電廠會唔爆的。咁當然有人會話,「有民主的話,理論上可以向政府施加更大壓力,逼佢關廠嘛!」咁民主左大陸市民都可能會想保留核電廠架喎,今時今日仍然有民主國家繼續用核電架喎。雖知道呢個世界有好多人盲目追求經濟發展,漠視環境安全,而大陸就最多呢類人喇!如果有民主就冇核問題,咁美國同日本當日就唔會出事啦。講明先,我唔係反對民主,民主當然係好野,問題係唔能夠一講到台山核電廠就立即跳躍去「建設民主中國」,強逼香港人接受同中國人做「命運共同體」丫嘛﹗中間幾十個過程唔駛論證架﹖左翼好興講既「道德證成」去左邊﹖自有永有呀﹖

第二個問題係,隔離有核電廠,點解就代表我地有責任去「建設民主中國」?中國會不斷再起核電廠,如果有日佢地響中印邊境起一個,咁印度人又有責任「建設民主中國」了?如果響中俄邊境起,咁俄羅斯人又要去「建設民主中國」了?福建起多幾個,幅射範圍去到台灣的話,咁台灣人係咪又有責任「建設民主中國」?點解左膠唔用呢個邏輯去怪責台灣人唔關心大陸民主,試圖「置身事外」?由此可見,有冇核電廠同我地去唔去建設民主中國並無必然關係。

至於話港獨之後,都「不能迴避中國因素」,呢句更加係廢話。全球化年代,而家有邊個國家可以「迴避中國因素」﹖美國咁強,都迴避唔到「中國因素」啦﹗咁係咪美國人都要一齊建設民主中國呢﹖又有邊個國家可以「迴避美國因素」﹖駛唔駛大家一齊做美國人,進一步改善美國民主,去避免美國帶俾世界的「負面影響」﹖

根本問題係,而家中國呢個惡鄰,就係一個周圍蝦蝦霸霸既土豪,有邊個會想同佢地做「一家人」﹖香港近年有港獨思潮,正正就係了解到自己同中國唔同,唔想再同中國人做「同胞」,唔想再同中國攬埋做咩「命運共同體」。你試下問問台灣人想唔想同中國做「命運共同體」﹖你唔會問,因為你知道台灣人唔肯,而且你咁問簡直係侮辱緊佢地智慧。咁點解香港人又唔可以好似佢地咁諗﹖

左膠好誠實,佢會同你講,台灣始終有道海峽,香港同大陸相連,而且我地唔夠大陸打。u no gun嘛。咁所以我地就要硬食架喇﹖如果恐怖份子拎住大型殺傷力武器周街走,大家唔想死,就要同佢做「一家人」﹖乜野邏輯呀﹖我唔夠你打,我寧願同你攬炒都唔要同你做乜野「同胞」呀﹗唔想同你做咩「命運共同體」呀﹗學古思堯話齋「死開D啦」﹗人有尊嚴架,你鍾意做奴才就自己做飽佢啦。

至於講返核電廠問題,咁點算呀﹖人地響隔籬係咁起,我地再勇武,都唔可能跨境去破壞佢間廠丫,更何況咁樣仲可能適得其反。咁如果係其他主權國家遇到呢種事,會點做﹖即係如果印度不滿中國響隔籬開核電廠,佢唔會寄望唔知幾多百年後先有可能出現既「民主中國」,而係會先訴諸外交途徑,再唔係就經濟制裁,甚至軍事衝突啦。咁當然以上方法全部都唔適用於香港,因為中印係真正地位平等既主權國家,而香港響急速赤化下好快只會係中國南方沿岸的一個「深港市」。所以講到尾,要解決核問題﹖首先,你要有一個國家。

 

作者:Lunyeah

Lunyeah
一個喜歡歷史和抽水的80後網絡憤青。 專做廁所考據、愛寫遊戲文章、亂評影視作品。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲新聞】最強多人喪屍遊戲 《Left 4 Dead 2》相隔十年推出最後大改版 by 五木
    經典遊戲《Left 4 Dead 2》推出超過十年,話佢係最強多人喪屍遊戲應該都無乜異議(雖然我覺得一代正啲) […]…
  • 攝灶罅 by MT Mabel
    現今女性愈來愈多單身、拍散拖、遲婚、甚至係再婚又再分,問題在哪?先不談外表,皆因樣貌和身材絕對可以用錢解決。抽脂、隆胸、削臉、拉皮、開眼角、下巴增新…揮一揮荷包,一頭半個月就變成馬蹄露咁靚啦,完全不是問題!但有兩種特徵,分別叫「大鼻」和「避…
  • 失戀時,朋友講嘅野,聽下好喇! by 壞孩子
    佢地唔係你,唔知你個心有幾多掙扎,唔知你同個ex嘅經歷同佢俾你嘅感覺,就算你講左,佢地都係當故仔咁聽。而且,朋友為免你傻落去,通常都會叫你放手,話個人唔值得你等或者挽留。但你聽完,就算心知肚明,你鬼做到咁灑脫,如果你得,朋友就唔洗成日睇住你…
  • 中同聚會——一直未解開的心結 by P's虐心者
    那是歇斯底里的遺憾,我常夢到自己能夠回到中學,改變這一個事實,「和班裡的同學打成一片」可惜再也不能,一生人只有一次就讀中學的機會......…
  • 暖男養成記 by 三個水
    暖男好似太陽咁,俾人溫暖,體貼,顧家,更甚者鍾意貓貓狗狗。囡囡抱怨同學hea做project、教授openbook考試難或者補習辛苦,普通毒L淨係識合埋把口,或者同囡囡講道理,「係咁架啦,讀書(做野)係咁辛苦啦」。囡囡即刻收聲。而暖男就會好…
  • 【真人真事】小表妹的胎前記憶 by 表姐
    「你仲記唔記得喺媽咪個肚果陣係點架?」 「唔記得啦」 「再之前呢?未去媽咪個肚之前你喺邊架?」 「喺個天度」…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 135049
Date: 2016-06-02 01:44:24
Generated at: 2020-09-24 19:40:09
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/06/02/135049/核電還核電,民主中國還民主中國