核電還核電,民主中國還民主中國

政治 / 最新文章綜覽

熊本熊 爆炸

 

最近有個講法,話大陸響香港周圍起好多核電廠,比如台山核電廠,嚴重威脅香港。香港唔能夠諗住獨善其身,因為即使香港獨立,隔籬一旦核爆,我地都會死晒。基於「不能迴避中國因素」,所以香港人就要「建設民主中國」,如此方能自保云云。

以上講法有冇道理?有少少。不過核電廠同港獨冇必然關係,唔應該炒埋一碟。先旨聲明,我一向反對大陸起核電廠,因為「中國的會爆炸」,你懂的。台山核電廠係咪嚴重威脅香港?當然係!我地應唔應該關注台山核電廠單野?當然要關注!但關注原因唔係因為「大家都是中國人」,而係最直接的理由:「你而家威脅到我條命呀仆街!」

將核電廠同「建設民主中國」綑綁埋一齊,呢種觀點好奇怪。第一,有民主都可以核爆的。全世界不論專制政權定民主國家,都可以有核電廠,一樣有洩漏風險。美國係民主國家,有過三里島事件;日本係民主國家,有福島核事故。民主中國都唔保證到台山核電廠會唔爆的。咁當然有人會話,「有民主的話,理論上可以向政府施加更大壓力,逼佢關廠嘛!」咁民主左大陸市民都可能會想保留核電廠架喎,今時今日仍然有民主國家繼續用核電架喎。雖知道呢個世界有好多人盲目追求經濟發展,漠視環境安全,而大陸就最多呢類人喇!如果有民主就冇核問題,咁美國同日本當日就唔會出事啦。講明先,我唔係反對民主,民主當然係好野,問題係唔能夠一講到台山核電廠就立即跳躍去「建設民主中國」,強逼香港人接受同中國人做「命運共同體」丫嘛﹗中間幾十個過程唔駛論證架﹖左翼好興講既「道德證成」去左邊﹖自有永有呀﹖

第二個問題係,隔離有核電廠,點解就代表我地有責任去「建設民主中國」?中國會不斷再起核電廠,如果有日佢地響中印邊境起一個,咁印度人又有責任「建設民主中國」了?如果響中俄邊境起,咁俄羅斯人又要去「建設民主中國」了?福建起多幾個,幅射範圍去到台灣的話,咁台灣人係咪又有責任「建設民主中國」?點解左膠唔用呢個邏輯去怪責台灣人唔關心大陸民主,試圖「置身事外」?由此可見,有冇核電廠同我地去唔去建設民主中國並無必然關係。

至於話港獨之後,都「不能迴避中國因素」,呢句更加係廢話。全球化年代,而家有邊個國家可以「迴避中國因素」﹖美國咁強,都迴避唔到「中國因素」啦﹗咁係咪美國人都要一齊建設民主中國呢﹖又有邊個國家可以「迴避美國因素」﹖駛唔駛大家一齊做美國人,進一步改善美國民主,去避免美國帶俾世界的「負面影響」﹖

根本問題係,而家中國呢個惡鄰,就係一個周圍蝦蝦霸霸既土豪,有邊個會想同佢地做「一家人」﹖香港近年有港獨思潮,正正就係了解到自己同中國唔同,唔想再同中國人做「同胞」,唔想再同中國攬埋做咩「命運共同體」。你試下問問台灣人想唔想同中國做「命運共同體」﹖你唔會問,因為你知道台灣人唔肯,而且你咁問簡直係侮辱緊佢地智慧。咁點解香港人又唔可以好似佢地咁諗﹖

左膠好誠實,佢會同你講,台灣始終有道海峽,香港同大陸相連,而且我地唔夠大陸打。u no gun嘛。咁所以我地就要硬食架喇﹖如果恐怖份子拎住大型殺傷力武器周街走,大家唔想死,就要同佢做「一家人」﹖乜野邏輯呀﹖我唔夠你打,我寧願同你攬炒都唔要同你做乜野「同胞」呀﹗唔想同你做咩「命運共同體」呀﹗學古思堯話齋「死開D啦」﹗人有尊嚴架,你鍾意做奴才就自己做飽佢啦。

至於講返核電廠問題,咁點算呀﹖人地響隔籬係咁起,我地再勇武,都唔可能跨境去破壞佢間廠丫,更何況咁樣仲可能適得其反。咁如果係其他主權國家遇到呢種事,會點做﹖即係如果印度不滿中國響隔籬開核電廠,佢唔會寄望唔知幾多百年後先有可能出現既「民主中國」,而係會先訴諸外交途徑,再唔係就經濟制裁,甚至軍事衝突啦。咁當然以上方法全部都唔適用於香港,因為中印係真正地位平等既主權國家,而香港響急速赤化下好快只會係中國南方沿岸的一個「深港市」。所以講到尾,要解決核問題﹖首先,你要有一個國家。

 

作者:Lunyeah

Lunyeah
一個喜歡歷史和抽水的80後網絡憤青。 專做廁所考據、愛寫遊戲文章、亂評影視作品。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 《星際啟示錄》全面大解構 by 湯子霈
    (以下內容全面劇透,及粗淺解釋科學理論)《星際啟示錄》(Interstellar)故事簡單,講述人類在地球面臨末日,美國太空總署探索新星球進行太空移民,延續人類文明。不過,全片涉及大量科學及物理常識,即使是理科生也未必完全明白;同時,劇情探…
  • 【Reg Day 攻略】大學新生註冊四件事 by Cube
    不要以為,Reg Day只是單純報到,拿張學生證就完事。這一天是十分重要的,不想留下不愉快的回憶,就要好好準備了。…
  • 港大舍堂次文化雜談(上):迎新與仙制 by 殷琦
    迎新是Hall的大事。…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 其實點先算係鍾意一個人? by 小盛女
    其實我都唔係好清楚(嗱唔好打我),不過以下有幾點可以畀大家參考吓。首先,你會乜都想同佢講,就算係啲無聊低能嘢,當你工作上好大壓力或者遇到唔開心嘅事,你都會同想同佢講,因為你知道佢會靜靜哋聽你呻,雖然唔一定會幫你解決到個問題,但係女人要嘅從來…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 135049
Date: 2016-06-02 01:44:24
Generated at: 2022-08-11 19:43:52
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/06/02/135049/核電還核電,民主中國還民主中國