國師陳雲先唔會話俾你知粵典做既野有咩意義呀!

 

13417403_1027736977333292_586335438493241790_n

 

我地首先要明白既係,語言係真係會死的。本來如果你有一堆人不斷講,講完又教俾下一代,一個語言,就唔會死。但係語言點解會變成方言,就係因為方言不是主流。至於甚麼才是主流?政治取態,就足夠影響咩為之主流。為左統一,為左方便,為左甚麼傳播之餘此類,一個政權,係可以用一個絕對既辦法,令到一個方言死亡。

極端既做法,可以殺晒所有講方言既所有人。又或者,迫佢地,唔准佢地講,然後將一切有關方言既典籍,全部銷毀。只要能夠循序漸進地做,一樣就可以將方言慢慢咁淘汰。果陣上堂,教過一句最重要既野,就係語言,會流動既。語言本身有生命,在於人賦予佢生命力。如果無人用既字,或者詞,就會死。隔左兩三代,如果無其他記錄,就此絕跡於世。

 

我係度舉一個例:嘩叫親你做野你都係側側膊!

你上堂有無人教過你咩係側側膊?相信無。甚至屋企人都無教過,但點解你會GET到側側膊就係唔多覺既意思?就係因為口耳相傳,有人講,有人知道係某個場合,用呢個TERM就係適合,所以你就久而久之識用。但假如去到有一日,無人再講,只會用口語話:你咁樣不負責任喎。甚至係蝗話:你這輕骨頭的夯貨。咁點算?以上既情況,絕對可能發生。

 

另一個例:你呢個真係天津沙梨。

呢個係比較年紀大既人先會知既廣東話歇後語,其實係指你咬極都唔入。另一個意思就可以話你係石頭,點鑽都鑽唔出血。如果你本身無聽過,你會知道我講咩嗎?如果呢D野都係廣東話裡面有價值,值得紀錄既野,點解唔可以寫低?點解唔可以保留?之所以要筆錄口語咁反智,就係因為有一堆人已經ASSUME左最壞打算,我寫既第一段會發生。

 

舊時,統一書同文字,又或者其他原因,會焚書坑儒。依家有網上,會好D,但仍然係一個吃力不討好既工作。第一,被主流中文既高雅之士排斥,因為佢地嚴守所謂文言,白話之正統;第二,廣東話研究學者良莠不齊,一D不斷花精力研究正字,但忽略口語最後讀音成句重要於書寫成字;第三,政治壓力,不斷將方言困入死角。

我只係想令到我既下一代,係有能力講到廣東話,寫得到書面語,亦都可以好似我地咁口語寫野亦得。呢個其實只係十年八年前既STATUS QUO,一個微小既願望。我相信做粵典班人,大概未致於瘋狂到想奪取整套中文書寫既正統。因為根本就係無可能。

圍爐,真係無錯,今鋪真係圍爐,但呢班人,係閂晒窗係零下三十度圍一個只出一氧化碳而就黎熄滅既爐。我真係睇唔到任何要再將之趕絕的理由。請恕小人不識大體,不識學術,不識政治。我講既係咁多。

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 135554
Date: 2016-06-07 22:39:26
Generated at: 2021-11-27 17:01:45
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/06/07/135554/國師陳雲先唔會話俾你知粵典做既野有咩意義呀!