【非科學研究】探討李施德林漱口水用於沖廁的可行性

 

 

蘋果日報報導,李施德林放棄與何韻詩的宣傳合作關係,相信勢必掀起罷買潮,而何韻詩粉絲先前響應BOLD 大你個膽而大手買入的「蟹戶」,可能啷到口爛都用唔曬,咁最有效走貨,一定係將李施德林漱口水用於沖廁。

咁,李施德林漱口水沖廁,是否有效呢?要嚴謹證實,應該整番個NON-BIASED、DOUBLE BLIND、有CONTROL 既研究,我呢D 口水佬,梗係寧願打機都唔理你,所以呢,呢篇係吹水架咋~

以下我會以李施德林漱口水於網頁公佈的成份,初步估計用於沖廁的效用

 

 

水(Water)

作為UNIVERSAL SOLVENT,水,好有用既,之但係,沖廁水,本身就好多水,多左李施德林漱口水,唔會有咩額外分別,所以呢度既水既效用,係可以忽略(NEGLIGIBLE)。

 

酒精(Alcohol)

呢個緊要喇,酒精啵,「殺菌」啵。

咪住先,酒精的殺菌效力,係視乎濃度(CONCENTRATION)。

我無嘗試自己檢驗李斯德林漱口水的酒精濃度,只GOOGLE 到其他人討論,話大約有26.9%乙醇,我當呢個係真先。

咁我就貼段TLDR,美國疾病控制及預防中心既消毒指引係度先:

螢幕快照 2016-06-16 下午6.01.17

 

喂,D 字好深,唔緊要,ethyl alcohol 即係乙醇,即係李施德林漱口水入面個隻酒精,亦即係平日大家飲酒個D 酒精,一定係呢隻架喇,甲醇有毒,丙醇好苦,唔可能用於漱口水。

上面話,乙醇有效殺菌,係60-80%,最有效係70%。

26.9%呢?好似低左D 喇,如果就咁倒落廁所,會立即被稀釋,咁濃度低過罐Jolly Sandy 啦,殺唔到菌架喇:(

 

苯甲酸(Benzoic Acid)、苯甲酸鈉(Sodium benzoate)

唔講由自可,一講嚇死你呀,苯甲酸,係常用於食物既防腐劑,可抑制細菌真菌生長。

用來漱口,有苯甲酸殘留在口腔,抑制細菌,咁都有用啵,但沖廁呢,聽落都係沖完廁,倒落廁所,唔好沖走曬D 苯甲酸,個效果好似有效D 。

好似咋。

 

Poloxamer 407

咩7 話?睇過?:O

其實我都唔知,直至我睇WIKI,呀,原來係洗潔精,或者叫乳化劑,或者叫表面活性劑,唔重要啦名既野。

水溝油,大家都知道溝唔埋,呢隻野就係幫手將水溝埋油咁囉。化學科有教架喇,唔係度講喇,可以睇WIKI:D

用於漱口水,可以洗走口入面既油掛?

咁沖廁有無用?

大便有油都有可能既,不過就唔係咁健康,建議你食少D 油喇,消化唔曬先會咁多油架,或者食埋曬脂肪酶抑制劑減肥,咁就會痾油。

小便有油?唔好死。

 

桉葉油醇(Eucalyptol)

哇~~嚇死你呀~

講下姐,香料咋嘛,用來沖廁都好的,有香味。

 

水楊酸甲酯(Methyl Salicylate)

俗稱冬青油,用於消炎止痛。講到咁神奇?哎呀,各類外用藥油都係靠呢隻野架咋~

沖廁呢,應該無用。

 

百里酚(Thymol)

舊時從百里香中提煉,有香味,用於殺菌防腐,好用呀,相傳整木乃伊都有落~

沖廁香香地,都唔錯。

 

薄荷醇(Menthol)

薄荷味,沖廁好香的。

 

焦糖(Caramel)

哇~~整蛋糕咩?

冷靜D 先啦,焦糖用來做色素,整色整水,好常見,樽野啡色架嘛,焦糖色囉~

沖廁有無用?無。一定無:(

 

結論

我覺得,沖廁,無咩用囉,如果你就咁倒落廁所,有效抗菌既成份都會被大量廁所水稀釋架喇。

用番藍泡泡啦(非廣告)。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 136241
Date: 2016-06-16 18:46:34
Generated at: 2020-02-29 10:58:16
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/06/16/136241/【非科學研究】探討李斯德林漱口水用於沖廁的可