阿姐唔鐘意請90後女仔

 

(photo via cc Flickr user Ding Yuin Shan)

(photo via cc Flickr user Ding Yuin Shan)

 

話說岩岩出來社會做野個時,每日最煩惱係著咩好。

著得太年青,呀姐會好不滿,因為呀姐未嫁….得出。

可惜佢人已老,我個人覺得唔太會嫁得出啦。不過人生既野係無人知既。

 

最慘係我地班90後,成日要扮無男朋友,生活苦悶,每日都係返工放工。

唔可以比呀姐知道我地生活多姿多彩,因為呀姐成日話宜家d 90後成日掛住玩,

唔生性,間唔中都借位講說話我地聽。

 

但其實宜家呢個世代,返工係為左令生活更好。

更好既意思係除左食同訓外,有更多生活享受。

其實現世代返工唔係為左三餐溫飽,返工係為左可以成日去玩。

可以令生活有更多享受,可惜呀姐通通唔鐘意。

所以我地返工每日要扮生活好DRY ,成世人只為打一份工,我唔鐘意玩,平時著衫都唔可以穿得太少女味道重,如果唔係,個日又要比呀姐玩針對。

 

其實我只係打份工,但我愈返工愈發覺自己好似一個專業演員。

平日返工要扮到自己係一個好老土又悶既人,唔知點解我覺得自己比呀姐仲要慘,完全無哂自己。

 

工作果真是人生的大舞台

希望各位呀姐睇到可以睇開點,其實你都年輕過,就放過我地,比我地好好咁為青春發放異彩啦!~

最起碼比我做返自己,唔好要我咁壓抑。

 

作者:一粒塵

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 136512
Date: 2016-06-21 05:29:30
Generated at: 2021-07-27 17:58:22
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/06/21/136512/阿姐唔鐘意請90後女仔