BREXIT 結果係LEAVE,金融市場必然大亂

螢幕快照 2016-06-24 下午1.51.45

 

BREXIT結果係LEAVE。

金融市場必然大亂(當然果D所謂market expectation 有幾堅,大家心照)。但係呢種情況不會是世界末日。我地零八年係炒到華爾街爆果種恐慌,點都同依家有D唔同。不過你當我馬後炮講又好(其實一星期到前已經寫左文說明,不再講),脫歐公投前個樂觀氣氛太重,我就已經覺得好唔妥,成件事太似Set-up。股票同英鎊竟然拗腰炒番晒上去,結果果然今朝當脫歐票數開始出現領先同埋拋離,成個市即刻散晒。

英國面前既前路會變成點,係完全唔知。要睇首相Cameron 仲想點搞落去,係咪會拎起之前有人提過既Article 50去拖長件事,國會既立場又點(好多國會議員都係留歐派),會唔會質疑公投既結果,甚至係Cameron 突然拍個籮友走人,宣布下台,令到政局大變,都全然不可以預料(聽聞佢下晝會出黎講野)(編按:甘民樂已宣佈辭職)。至於蘇格蘭幾乎一致都係投左留歐,但結果就不合乎預期。呢個會唔會成為下一個佢地再次爭取獨立既炸彈,會唔會進一步震散成個歐盟,歐元區解體,真係要繼續放長雙眼睇。

但不論點好,我覺得英國人真係好把炮。我地香港,當前亦有好多問題,係無辦法解決,亦都成日都俾「唔可以XXX架,一搞就會死架啦」既思維綁住。但係英國人甚至知道所有入境,稅務,經濟,外貿安排都可能會重新諗過度過,經濟既制度有機會崩潰,都有勇氣去行前一步。呢個係咪更加證明我所想既 People not just care about GDP growth anymore 思想,已經進一步係好多人心目中根深蒂固?

如果連話事權都無,你俾我既所謂經濟增長,亦不過係空中樓閣。可能已經係一條錯既不歸路,但佢地會sort things out。我覺得單係呢一點,英國人真係超級了不起。好多人,提都唔敢提。但英國人已經用選票講俾大家知:我死我事,睇下點。

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 136786
Date: 2016-06-24 13:54:20
Generated at: 2021-11-27 16:52:44
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/06/24/136786/brexit-結果係leave,金融市場必然大亂