你幻唔幻想到一樣野可以存在於世近一千年但都不滅?

 

70oeGPX

 

其實諗深一層,個問題不在於玩與不玩。

問題可能在於:玩落去,會唔會沉迷,同埋應該沉迷幾耐咁解。如果果樣野係對自己有益,就算沉迷幾耐,甚至沉迷一世我都唔覺得會有所謂。但如果情況相反,咁就要為自己設下一個期限啦。所有野淺嘗即止,都可以陶冶性情。但如果你話玩到衝出街俾車車死,就係傻的嗎囉。識諗就會識諗,有駛咩樣樣野都玩二元對立?

咁依家係隻遊戲究竟會唔會成為經典中既經典,不斷一代一代咁傳落去,值得令到我地都要係咁去不斷鑽研呢?你估如果比較番Angry Bird,或者Draw Something,今次Pokemon 既熱潮又可以堅持多幾耐呢?一年?五年?十年?我諗大家都可以心入面俾個答案自己。到時再睇番應該都會幾有趣。

所謂經典,係在於經典係會突破時間既界限。例如披頭四既歌,閒閒地都有五十年歷史,更加唔好講話莫札特、貝多芬既音樂已經有二三百年歷史。我地睇緊既三國演義,可能有五百年歷史,如果要講詩經,或者好似有D人係周易既愛好者,可能更有接近一千年既時間。你幻唔幻想到一樣野可以存在於世近一千年但都不滅?

當然拎呢D藝術既不朽經典同一隻普遍但依家瘋魔全球既遊戲去比,可能呢個比較是好不倫不類。尤其係電腦世界,所有野光速進行,壽命往往都特別短。但始終咁樣可以提醒我地一樣野:世界有大中小事,有正經亦有消閒娛樂。人一生既時間其實相當有閒,要點樣投資係唔同既事情上面,恰到好處,不完全遠離塵世,亦不致於過份沉迷,亦係一個大學問黎既。

以有涯隨無涯,其實都可以咁解。

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 139011
Date: 2016-07-27 03:14:09
Generated at: 2021-12-05 16:27:12
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/07/27/139011/你幻唔幻想到一樣野可以存在於世近一千年但都不