【真人真事】趁我行得走得,一定要投票!

(photo via cc Flickr user grinapple)

(photo via cc Flickr user grinapple)

 

我老爸接近八十歲,家住九龍西。

我問佢聽日會投俾邊個,他直言會投俾本土派。

我即刻問點解。精句節錄如下:

「廿幾年前,馮檢基我投過,涂謹申我都投過,果陣都仲係港同盟既時代。怕咩認?」

「但廿幾年過左,我今日必須承認,我地所托非人。錯晒!!」

「其他新既黨我唔敢講。但舊黨既衰野我記得好清楚。」

「民建聯根本唔駛提,完全係垃圾!工聯會,你投票俾六七暴動既人?無可能!我見到果陣既慘象,仍然歷歷在目。所有建制保皇都只係聽主子辦事。廢過廢鐵!」

「民協一直都係老馮,條友係曖昧派,泛民入面應該係唯一一個做過臨立會議員,你信佢?而政改一役之後,成個民主黨已經玩完左!!」

「你地一直都坐住個位,年年又去番個區選,然後超區又要做超區議員。知唔知羞恥?你做唔到,都應該讓位俾其他人做,唔好再阻住個地球轉啦。」

「大佬呀,我都就八十歲,我地都仲有幾多年玩?投到幾多次票仲?但唔能夠俾香港斷送係小人手上。」

「趁行得走得,一定要投。結果係點無人知!」

「我地老了,你地仲有排玩。年青人依家出黎從政,點解唔支持?有咩原因要阻撓?未來係屬於佢地,議會無年輕人聲音點得?」

「以前就話唔係建制就係泛民,依家難得有第三個力量!好!唔可以俾奸人得逞!」

但願香港老人個個都識咁諗。傾完,我係自豪的。

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 141767
Date: 2016-09-04 02:31:31
Generated at: 2021-10-28 04:36:09
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/09/04/141767/【真人真事】趁我行得走得,一定要投票!