左翼份子,究竟係為人民服務,定係為資本家服務?

雲圖

 

《雲圖》最令我呢啲政治撚印象深刻嘅一幕,莫過於係星美見到原來複製人(即係自己)工作到咁上下年期,就會被欺騙可以去渡假,實際就係被殺死後製成「複製人專用食物」俾其他複製人食。

“They feed us with ourselves,” 聽落好撚恐怖,但現實就係用另一種的方式發生在我們身上:所謂的勞動,實際上就係我地去將自己嘅時間、體力和精神變成生產力的轉化。生產成本之中工資係固定的,而實際上工資亦係從我地嘅生產成果而來,但多餘出嚟嘅盈利就係被主宰生產同交易嘅資產階段所奪去。仲不得止,資產階級亦只需要撥出0.001 %嘅資源作社會福利,生產效率就可能大大提高,盈利亦自然大增,但落工人袋的亦只有源至工人的「工人專用食物(工資及福利)」。

簡單講,羊毛出自羊身上,我地一直都係被餵食榨取我地生產力所得嘅工資,而且資產階級亦只需要利用好好聽嘅福利,就可以從我地身上榨出更多嘅生產力,如同屍體被製成番鹼般為資產階級帶來額外的利潤。但係最得意嘅係當代香港自稱「馬克思主義者」推動嘅唔係推翻呢個系統,而係推動更多社會福利,讓勞工可以更快樂更不自覺地被榨取每一分,唔只生產力,仲有作為人嘅能力同自由。如果擺返落套戲,左膠做嘅就係提供止痛藥同埋從複製人屍體提揀成嘅KY俾複製人幼娜,等佢俾人侵犯得冇咁痛。

而更弔詭嘅係,推動福利政治就無可避免要先洗未來錢,國家財政就要玩赤字,依賴融資。國債集資喺呢處已經係最好嘅結果,但好多時國家就要向銀行/外國借錢,無疑係將整個國家擺左落世界上精英的資本家手上,淪為炒家嘅玩具。所以話,到底呢班提出「免供退保」,推動福利政治嘅「左翼份子」,係為人民服務,定係為資本家服務?可能,呢個問題,佢地自己都唔知。

 

利申:唔清楚世界點運作,冇睇過《貨幣戰爭》嘅極右法西斯(左膠話嘅)。

 

作者:亂臣賊子

亂臣賊子

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 142203
Date: 2016-09-12 04:26:23
Generated at: 2020-04-05 05:05:03
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/09/12/142203/左翼份子,究竟係為人民服務,定係為資本家服務