賣遮用一世?咁點夾銷售cycle 呀?點衝業績呀?

 

睇VIUTV一個節目,叫「屢見耆工」。有一集,講有個係深水埗賣遮既先生,叫威哥。佢既做生意手法,係今時今日,完全係不可思議。

我唔知佢幾歲,應該都六十幾七十咁上下,一面白鬚白髯,著住件短袖恤衫西褲,聲如洪鐘,目光如炬。佢話佢祖上自香港割讓俾英國果陣已經開始遮呢行生意。嘩,做左兩百幾年都仲屹立不倒,仲唔係咩大企業巨擘,港交所有no. 未?Sorry,佢似乎滿足係自己間小店天地,而且有興趣教人點樣開遮收遮摺遮,多過賣。有人搵把遮拎俾佢修理,佢亦一概照收,但因為得佢一個人做,佢依家囤積左千幾把遮未整,更加強調死之前,一定整唔晒。

再訪問落去,先知道佢既做生意宗旨係「希望令到每一個買左遮既人能夠正確使用把雨遮,咁就可以確保把野可以用足一世」。呢個世界邊有D咁痴線既生意佬?人人只光顧一次,之後就唔駛再買,人口又一路老化落去,咁盤生意咪注定係若干年後執笠?係呀,威哥仲同咩地球之友既人合作,一齊去公共屋村到教人點樣DIY維修把遮。呢度,佢強調自己係地球人,好應該為地球出番一份力。

佢話佢曾經收到唔少行家打黎警告,同佢講:你咁鍾意教人保養D遮,做咩唔快D上天堂教下其他人呀,佢地都唔識喎。但係威哥笑笑口,話佢對住呢D電話仲要道歉喎。係頂啦,今時今日,賺錢梗係王道,最好買果件野,個零幾月就壞,然後公司又出新model,唔係點配合咩銷售cycle 同營業增長呢。威哥呢D,仲講環保,講珍惜,懷緬舊物既人情,梗係不合時宜架啦!

一句講晒,咪又係GDP三個英文字母累事。好可惜威哥呢種人已經買少見少,亦都注定被標籤做壞人(時下興做好事既人都稱呼為壞人)。珍惜呢兩個字,筆劃數唔多,寫就記得寫,做就唔記得做囉。

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 梅媽的神奇小子 by 鳩文瘋
    呢兩母子真係好神奇~幾乎全家都死哂,得佢地兩個日日係度獻世。…
  • 【遊戲介紹】肝度十足元素豐富 《Len’s Island》耕種建築探索戰鬥樣樣俱佳 by 五木
    遊戲種類有好多,不過人係貪心嘅,好多時會得一想二。好似《動物森友會》各方面都做得好好,然後你就會諗如果地圖大啲 […]…
  • 【外賣仔日記】我與Uber Eats 的回憶 by 外賣仔
    Uber Eats 系統的運作有如一瓶飲料在工廠中製作的流程相近,由飲料製作,到飲料裝瓶,都是預期所有事情發生非常暢順,例如預期飲料由輸送管裝入瓶時,塑料瓶保證會在預定的位置等候,毋須預計塑料瓶沒有適當地放置在指定位置,導致飲料灑滿一地…
  • 何謂「格屎」? by 潮文社
    至於個小朋友講嘅「響格屎」,絕對同安格斯、吔屎無關。「格屎」係指社團單位,問人「咩格屎」,即係問人屬於咩社團、咩幫會,多數會用「瓣」作為量詞。例如格屎哥就講:「響格屎啦!你邊瓣咖?」,邊瓣「格屎」,即係邊個社團。…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 142338
Date: 2016-09-14 12:27:07
Generated at: 2021-12-08 12:03:45
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/09/14/142338/賣遮用一世?咁點夾銷售cycle-呀?點衝業績呀?