毒撚,你好怪,可唔可以合群少少?

(photo via cc Flickr user Vitorio Benedetti)

(photo via cc Flickr user Vitorio Benedetti)

 

由細到大,因為筆者外貌唔太討好,加上同人地想法與別不同,所以好多時都會被稱呼為毒撚。筆者係到要先旨聲明,唔係人人想法與別不同就會比人叫做毒撚,通常被人叫做毒撚都有兩大原因。

第一,你個樣真係好毒,內向。你的樣子如何你的命運也必如何,當筆者個樣生得毒,加上性格又唔識同人地溝通,自然就被稱呼為毒撚。你中意自己一個人?呢d叫做毒撚!你既想法與別不同?怪人!你中意睇書?自閉!如果係依d活動係一個高大的靚仔中意呢?所有野都會唔同哂!依個靚仔係一個自由獨立的浪子,佢好有主見,好有學識。

第二,你既想法最後做唔到咩成果出黎。世界係行緊效益主義論,最重要就係成效。香港係笑貧不笑娼既社會,有錢就係大哂,冇人得閒理你所謂既理想!係網上留個言,比個like去支持你,當然冇問題,但到我有實際行動?就會有千萬個籍口。當一個毒撚有特別既目標同埋興趣果時,如果佢做唔到咩野成果,最後都會淪為笑柄。「你做咩諗既咁奇怪架!」「你做依d野有咩用啊?」。

當一個人做既野唔可以迎合大眾口味果時,佢就會被人叫做毒撚!因為冇人了解依一班人,冇人想去了解依一班人,冇人有興趣去了解依一班人。毒撚依個字,最容易用黎形容依班人。

你有冷門興趣?你一定係毒撚黎!係毒撚先會中意依d野!好似中意去博物館睇展覽,就會有人話「咁毒撚,成日掛住死讀者,好悶啊!」,你中意玩搖搖,你中意玩手指滑板?咩你咁毒架,玩埋依d咁既野,係毒撚先會玩架!其實點解我既興趣係要大路野呢?依家係我既興趣定係你地既興趣呢?作為一個人,係唔係連有自己既興趣都要比人叫做毒撚呢?

你中意享受一個人既時光?你唔好咁毒啦,可唔可以合群小小啊你?成日都自己一個人。人大個人,好自然唔想再就呢個,就果個,好想享受一個人既時光。放假最緊要就係令自己放鬆,人人放鬆方法都唔同,有人中意約哂成班朋友去吹水,去玩。有人中意自己一個係屋企聽音樂,有人中意自己一個去旅行,想點就點。但往往換黎既下場就係「毒撚你唔好咁撚毒啦,成日自己一個人!」。人生番工番學已經夠辛苦,如果連放假都要迎合社會,咁人生又有咩意義?點解自己一個人就係錯,就要被人笑呢?

你一心一意為朋友,你唔好咁on9啦,你唔好咁真心膠。好多時朋友之間都會開玩笑,但一定會有人比較上心,呢班人唔會係你相識好耐既朋友,佢地大部份只係識左你冇耐,但人地都係想交個心出黎同你做朋友,維繫關係,但偏偏有時會比人覺得佢地煩。當一個人太過重視新相識既朋友,或者聽到有咩事就好緊張朋友既人,佢地會比人笑為真心膠。通常真心膠既都係毒撚,佢地會被人笑唔識交際,唔識分真假,佢地會比人笑佢地因為冇朋友所以太重視,太得閒身邊既朋友。唔知由幾時開始,真心膠,為朋友付出已經成為毒撚。

你想寫文章?有冇人睇架?一個post有幾多個like啊?原來你冇人睇架?又唔係出名!好心你唔好咁毒啦,成日掛住係到寫文。筆者人世入面,寫文就係興趣,可惜文筆太差,一直冇咩人睇,但一日用左唔少時間去寫文。變左要放棄唔少活動,回報同付出完全唔成正比,就算比人話冇人睇,垃圾都好,筆者都冇放棄,我寧願比人話係死毒撚,唔出街,都要堅持自己做既野。

有時我會諗,社會上要既唔係堅持自己既人,唔係一個好人,唔係一個有與別不同既普通人。社會上係要一個識得投機既人,要好活躍,人地做咩佢就做咩,最緊要唔好離群,失去自己唔緊要,最重要係融入朋友!

但今日既筆者,仍然唔想因為融入社會而改變自己與生俱來既性格。我冇去害人,我冇搞到人地唔開心,我有能力係社會生存,點解我都要改變自己去遷就呢個社會?就係因為比人笑毒撚?人地笑你毒撚唔緊要,最重要係你知道自己冇錯!今日筆者想寄語自己,同時想寄語被嘲笑為毒撚既讀者,你地要為自己而緊持。

中意動漫冇錯,中意cosplay冇錯,中意畫動漫都冇錯,中意自己一個人更加冇錯!因為毒撚唔係罪,被人笑你地毒撚唔係問題,係冇啦啦成日笑你地果班人先有問題,唔需要因為人地既說話而傷心難過。

只要唔係殺人、放火、強姦、傷害別人、令到人地唔開心既話,職業無分貴賤,興趣無分貴賤,性格都係無分貴賤。

 

作者:筆知所謂

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 142546
Date: 2016-09-18 16:19:27
Generated at: 2021-12-09 06:54:17
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/09/18/142546/毒撚,你好怪,可唔可以合群少少?