食牛扒熟過medium rare?你食鞋底算啦

 

嗱利申定先我係講緊鋸扒,唔好同我講炒牛肉呀、燒牛肉乜乜柒柒。

香港人最叻就係冇料扮四條(好似我咁),唔識野不特止仲要大大聲衝出嚟柒(都係好似我咁)今次唔係講政治,講飲飲食食好冇(港豬mode)

有次上FB見到有D on9講「最鐘意煎到7成熟嘅牛扒」are you fucking serious?! 7成熟你唔好去食鞋底?有少少常識都知食牛扒一定唔可以熟過 medium rare (即係3成熟呀屌你老味:0))。如果你食medium rare唔好食一係你唔識食,一係你食得cheap!百幾蚊一塊扒你期望佢比乜撚野你?肯肯定比塊雪咗十世嘅扒,咪冇肉汁又唔香囉:0)

牛扒嘅精粹就係牛脂本身嘅油香,入口一咬即化,肉汁係口入面爆出嚟嘅口感嘛!(簡稱…)你煮到塊扒 medium D肉汁已經開始收乾,到medium well 基本上肉質已經實撚晒。well done?用塊扒嚟打乒乓波都仲得啦,點放撚到入口呀。

如果塊扒煮到medium well 都仲好淋身一咬就開基本上得兩個可能,除非你去間餐應靚到車胎人五粒星咁款比塊真係好撚靚嘅扒你;唔係嘅話咪間濕鳩餐廳係鳩咁落鬆肉粉𢲡到塊扒乜撚味都冇晒囉。

但唯一相同嘅係當張單入到廚房,班廚房佬第一句都係「條友on 9嘅」

要分塊扒伏唔伏其實唔難,係把刀掂塊扒之前已經分到。當你見到侍應扮撚晒野𢲡住個盤入面裝住幾兜野行埋嚟問你「想要蒜蓉汁定黑椒汁」你就知『This is shit』

 

PS 到底一開始係邊個叫佢地一成三成五成七成:0) 搞到班on 9仔落order要6成:0)

PPS 留名等睇比人話為屌而屌

 

 

作者:賤咀男

賤咀男
賤咀唔賤格,幫你講出你心入面想講唔敢講果句,男人內心最真(賤)實(咀)想法。『純屬主觀 絕對偏頗』

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【MHXX攻略資料】村下位 ⋆1-6 KEY 任表 by VJGamer
    村 下位 ⋆1 KEY 任表 任務名稱 狩獵對像 出現條件 備註 古代林の特性ゼンマイ 採集 8 個特産ゼンマ […]…
  • 社會變由冷靜、冷漠到冷血 by Terence Yun
    湖南救人自身卻失救而被救者卻說「關我屁事」。人們變得冷漠無知,只能著重眼前利益而忽略了社會傳統價值觀的公義,儒家的仁義,無知卻可以成為一種藉口,只因說政治是污穢而不宜沾上身,免得招惹麻煩,總會有別人去理和管,自身不應理會,明哲保身才是上策。…
  • 佐敦解封後 是另一個問題的開端 by 巫堃泰
    公共政策制訂,永遠都是一個無盡的循環。用政策或措施處理了一個問題,另一個公共問題便會應運而生。 林鄭港府強力封 […]…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • 秋風起,姣姣地 by 柚希
    走到外頭,涼風颯颯吹來,令我酒醒了半分。啊啊啊我到底在幹甚麼,我這輩子從來沒這樣的主動過,也太沒矜持了吧。在我正為自己的衝動後悔著,Terence從酒店步出拖著我手。「!」我還沒搞清狀況。「其實我book左今晚呢到房。」「上去啦咁。」老娘豁…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 143257
Date: 2016-10-04 22:36:48
Generated at: 2021-01-25 05:44:49
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/10/04/143257/食牛扒熟過medium-rare?你食鞋底算啦