餐桌禮儀第一課:吃飯可不可以談政治?

小城小事 / 最新文章綜覽

 

用餐愉快唔談政治

 

這個問題絕對可以拗到2046,香港有真普選﹝望係咁望啦!﹞都無定案。幼承庭訓,吃飯不談宗教和政治兩大容易挑起仇恨的題目,但今時今日的香港,舉目都是政治,民生不離政治,政治人物又遠較衰頹的娛樂圈有趣﹝甚至後生有魅力﹞,吃飯不准談政治,少了很多話題喔!

根據我的觀察,如果你符合以下兩大條件,在餐桌上談政治絕對沒有問題。如果不符合,那還是講少兩句免傷和氣吧。

一, 你是全張枱最惡最有錢的人﹝話語權呢樣嘢,你懂的﹞

二, 跟你同枱吃飯的都是斯文人,聽到唔啱聽的說話不會拍枱走人。﹝講得政治,九成都係唔啱聽咖喇,熱狗本土都可以割蓆,何況藍絲港豬黃絲泛民本土坐埋一枱。﹞

又咁,其實以上兩個條件係相輔相承的。如果你好有錢又夠惡,同你食飯的人通常都會表現得幾有品﹝無辦法,人就係欺善怕惡,我都係﹞。

所以我真係恭喜你呀!

 

 

作者:江澄

江澄
是個超級矛盾綜合體的雙子座女生: 讀經濟,又愛戲劇; 喜歡看電視,又怕多看電視腦袋會懶惰; 想做法國電影編劇,又不懂法文; 學了日文,又沒地方用; 自小念英國文學,又偏偏要寫中文小說; 知道寫書辛苦,但不停出書。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 145033
Date: 2016-10-31 15:43:48
Generated at: 2022-08-17 19:22:26
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/10/31/145033/餐桌禮儀第一課:吃飯可不可以談政治?