其實唔識教既,做咩仲要生仔女?

(photo via cc Flickr user Dora Hon)

(photo via cc Flickr user Dora Hon)

 

結婚係香港係好畸型,我開左個系列都未寫完,如果講幼兒教育,就更加痴線。我只能夠好簡短花幾分鐘講,有一個最大既問題係,所有父母都假設對佢地既愛,就代表要俾最好佢地,先叫到表達到出黎,但佢地唔識係果度加一個時間掣,結果搞到好似量化寬鬆咁。所以無可避免地,大部份既細路如果屋企條件許可,都會過住養尊處優既生活,可能一直去到十八歲都仲係咁。

呢種做法,可謂違反動物界既一般養兒方針。任何既動物,去到某一個位,都會開始做CUTOFF,刻意訓練幼兒既自立能力,有D甚至會即刻自己劈低堆仔女,係遠處觀察,等佢地自己去打獵,等佢地碰釘撞板,等佢地搞個灰頭灰臉。如果唔鍛鍊佢地面對逆境既能力,又點可以提高日後生存既機會?我地就反其道而行之,一直都俾最好既野佢,個後果係:

佢由細到大都只會係果個層級既野,先滿足,然後根據經濟學定律,佢就會習而為常,UTILITY向下,最後抗拒一切層次較低既所有野。佢亦都從來無一個要自己發奮向上既INCENTIVE,因為由細到大都好,想追求既野一切一切,已經全部擁有晒。佢唔單止飯來張口,甚至有一隊既外傭跟足跟入,然後仲可以學阿爸阿媽一樣對佢地呼呼喝喝。

幼兒係白布,係吸收最快時期,個模定左,往後再改,已經太難。當佢知道個世界錢係唔重要,佢唔知你地班友咁辛苦做乜。何不吃肉麋既CONCEPT,其實就係咁黎。我尋日行過條街,見到有對母女,母在前,女在後,女識行,大概三四歲,著住白雪公主衫,好可愛,但係佢跌左條薯條。佢即刻大叫呼喝左一聲。之後發生咩事?阿媽好似撞邪咁,即刻調轉頭行,幫佢執。再抱起佢行。

果一剎那既震撼,不亞於689係台上俾心心出去,世界末日一般。依家大家唔係教仔,係教木偶,好似搞BARBIE咁,只求著靚衫,其他入面個腦裝咩好少理。好得人驚。

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 梅媽的神奇小子 by 鳩文瘋
    呢兩母子真係好神奇~幾乎全家都死哂,得佢地兩個日日係度獻世。…
  • 【遊戲介紹】肝度十足元素豐富 《Len’s Island》耕種建築探索戰鬥樣樣俱佳 by 五木
    遊戲種類有好多,不過人係貪心嘅,好多時會得一想二。好似《動物森友會》各方面都做得好好,然後你就會諗如果地圖大啲 […]…
  • 【外賣仔日記】我與Uber Eats 的回憶 by 外賣仔
    Uber Eats 系統的運作有如一瓶飲料在工廠中製作的流程相近,由飲料製作,到飲料裝瓶,都是預期所有事情發生非常暢順,例如預期飲料由輸送管裝入瓶時,塑料瓶保證會在預定的位置等候,毋須預計塑料瓶沒有適當地放置在指定位置,導致飲料灑滿一地…
  • 何謂「格屎」? by 潮文社
    至於個小朋友講嘅「響格屎」,絕對同安格斯、吔屎無關。「格屎」係指社團單位,問人「咩格屎」,即係問人屬於咩社團、咩幫會,多數會用「瓣」作為量詞。例如格屎哥就講:「響格屎啦!你邊瓣咖?」,邊瓣「格屎」,即係邊個社團。…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 145055
Date: 2016-10-31 18:49:31
Generated at: 2021-12-08 11:34:35
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/10/31/145055/其實唔識教既,做咩仲要生仔女?