而家就係搵支槍指住問你:「食子彈定係食飯?」

女 槍

 

自由民主當然係普世價值,但自由民主,始終不能換飯食。等於我鍾意係咁買玩具砌模型,但去到飢寒交迫,你係咪仲要砌到餓死,相信絕大部份人都唔會咁做。如果唔係就係痴線。

同樣道理。不自由毋寧死,大家都聽過,但到最後一枝槍拉晒雞咁指住你,問,食子彈,定問想今餐晚飯食乜,99.9%都會答後者。雖然最後,結果都係食子彈。但人同所有動物一樣,會嘗試苟且偷生。

問題係我地有時究竟仲面對既選擇有幾多。當有在前線既人物,相繼被無情打落抹黑迫害,邊個會唔退縮。尤其係支持你既一群,可以因為少少野聽日就向你倒戈相向,你仲做唔做。

人生命就係脆弱,會痛苦,會怕失去,怕死。咩都唔怕,就係勇者,但勇者係痴線,勇者係唔同時代,需求都唔同。如果日日有錢賺,強權派錢,免費去旅行,勇者理所當然應該入青山。

人人唔提政治,係一時意氣。我始終覺得,大家退一步,碰到尖壁,會由太陽,轉向黑暗。二零一六既發展,係成功定失敗,難講,但大家都知多左更多。以後入晒地,只會更少係 FB 見到 D 乜蛛絲馬跡。網上咁公開,都係講多 D 飲飲食食仲好。至於仲嗌咩無退路退無可退就算罷啦。無人郁,即係仲大把空間退。呢個就真係綠燈,即管繼續迫落去囉。

講開。我都想睇下葉劉會唔會選到特首。

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 147124
Date: 2016-12-04 17:17:28
Generated at: 2021-12-05 07:36:44
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/12/04/147124/而家就係搵支槍指住問你:「食子彈定係食飯?」