曾俊華呢鋪是咪借力打力將計就計?

%e8%9e%a2%e5%b9%95%e5%bf%ab%e7%85%a7-2016-12-05-%e4%b8%8b%e5%8d%885-58-48

 

有人話財爺今早立法會一役緊跟政府口徑照本宣科中伏,我就唔係咁睇。尤其係下晝林鄭即刻三百六十五度改變態度,我覺得事情唔係咁簡單。

背景:財爺過去一個星期先話積極考慮參選,而且亦都係紅燈綠燈謠言滿天飛底下輕鬆講一句讓子彈飛,明顯表示自己似乎對呢種流言蜚語完全都不為所動。緊接住今日佢就已經見立法會,如果之前已經有波叔之流係林鄭話唔答JR議員問題在後,都照樣回應,財爺照跟,一定唔會出事。除非佢係低能,或者佢有意想搞大件事,先會咁樣做。

無錯,選戰開始左,佢已經話左預左俾人抹黑。上一次唐唐搞到身敗名裂,今鋪唔睇好財爺既,一樣覺得隱隱然佢會走上唐唐既不歸之路。但我始終覺得,財爺呢條友唔係咁簡單,平日笑笑口,但就係打劍高手,又係洪拳門生,即係佢係深明中國文化既暗黑,亦都知道咩叫以黑打黑,借力打力,後發先至。你地想俾個陷阱我踩,如果我直接跳落去,又如何?

結果議員果然即刻中計,甚至發動休會,連成個財委會都凍埋。岩岩恢復秩序既立法會,又再一次陷入冰封狀態。咁大反響,箭一開始梗係射落財爺度,但問題係林鄭出信在先,689玩JR玩出癮在前,好快就會有輿論指出,車,其實咪又係果邊陣營想搞野?呢種仲唔係一種想將財爺拖落化糞池既一種宮廷權鬥式加害?

無錯,可能呢個就係佢想SPIN既真正目的。同埋自污其身,絕對係想回應上面之前其中一個講法:唔好太珍惜羽毛。財爺呢招,依我睇,除笨有精,一方面又可以繼續大談U ALWAYS AGREE TO YOUR BOSS,但另一方面就除時大玩草船借箭。依家選委會就快選,好快就會有愈黎愈多黑影埋牙。往後既好戲,真係萬勿錯過。

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 梅媽的神奇小子 by 鳩文瘋
    呢兩母子真係好神奇~幾乎全家都死哂,得佢地兩個日日係度獻世。…
  • 【遊戲介紹】肝度十足元素豐富 《Len’s Island》耕種建築探索戰鬥樣樣俱佳 by 五木
    遊戲種類有好多,不過人係貪心嘅,好多時會得一想二。好似《動物森友會》各方面都做得好好,然後你就會諗如果地圖大啲 […]…
  • 【外賣仔日記】我與Uber Eats 的回憶 by 外賣仔
    Uber Eats 系統的運作有如一瓶飲料在工廠中製作的流程相近,由飲料製作,到飲料裝瓶,都是預期所有事情發生非常暢順,例如預期飲料由輸送管裝入瓶時,塑料瓶保證會在預定的位置等候,毋須預計塑料瓶沒有適當地放置在指定位置,導致飲料灑滿一地…
  • 何謂「格屎」? by 潮文社
    至於個小朋友講嘅「響格屎」,絕對同安格斯、吔屎無關。「格屎」係指社團單位,問人「咩格屎」,即係問人屬於咩社團、咩幫會,多數會用「瓣」作為量詞。例如格屎哥就講:「響格屎啦!你邊瓣咖?」,邊瓣「格屎」,即係邊個社團。…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 147213
Date: 2016-12-05 18:01:51
Generated at: 2021-12-08 12:29:23
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/12/05/147213/曾俊華呢鋪是咪借力打力將計就計?