團結性

 

 

十二月,聖誕節就快又到。但係香港,似乎每日都過緊性誕節。

 

大家千祈唔好心邪住。只不過我岩岩係網上碌下個即時新聞,見到呀老不生劉兆佳評論起今年非建制派得到三百幾席選委,都未必可以左右到特首選舉,就咁樣講,「雖然人多左,但係佢地既團結性亦都係差左」。劉就唔係燈神蕭生,所以就算佢搞最新佳析,都唔會有咩人理既。但問題就在於,點解係都要講咩「團結性」??

 

老老實實,依家好多人都會鍾意性黎性去,你話果D比較常用性既歐化例如「慣性」、「結構性」、「強制性」我都算喇,我都無咩嚴謹性架唶,你唔知可以點樣搵其他字替代,我咪由你囉。但咩「團結性」、「整體性」,個「性」字係完全無用架喎。「其實佢地可能無咁團結。」咪已經得囉?似乎依家個語言趨勢性係,當大家都聽下聽下,久而久之,就係咁貪過癮將個性字插入去,呢種真係一種對文字性既施暴性既體現囉。

 

我當然明白,係呢個耳濡目染性咁高既社會,其實你可能想極力避免,但都控制唔到自己。所以要成日都睇住自己寫左D咩,一發覺就改,咁就最好喇。一但養成習慣性,就等於患上性沉溺一樣,到時要再接受治療,已經好有困難性,恨錯難返架啦。黎到最後,想戴番一次性頭盔,講聲:呢篇文,其實真係無咩內容性。

 

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 147679
Date: 2016-12-13 06:20:48
Generated at: 2021-12-05 07:17:43
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/12/13/147679/團結性