全民退休保障?肯_定通過架啵~

老友MEME

 

其實我一直係度諗可唔可以用更簡單既方法去談論全民退休保障。
例如咁樣去假設得唔得呢?

假設一:每一個香港人,只係顧及自己眼前既利益,即係自私的。
假設二:年老既一代,主流聲音就會支持全民退休保障。
理由在於佢地唔需要交稅而可以增加收入,直到死果一刻。最理想一定係筆錢可以完全支持到日常生活有餘,甚至係有D奢華就最好。
假設三:年輕既一代,主流聲音就會反對全民退休保障。
理由在於佢地要即刻每年交多D稅補貼老人。而佢地無辦法捱到享受退保果一刻。
假設四:一個社會,講求少數服從多數,以達到所謂既主流聲音。
假設五:政府,以至立法會係會以主流聲音行事。
假設六:政府,僱主,僱員,政府係政治能量上,處於最弱勢。
假設七:人口老化趨勢只會愈黎愈嚴重,可能一百年內都無轉逆餘地。例如好似日本咁。

於是簡單推定:老人社會,就係老人多過年輕人,所以全民退保就應該會(係一邊爭議聲中)通過。而至於點樣先可以FINANCE到,講到落尾都唔係大問題。僱主僱員唔肯俾,就政府自己俾,因為政府可以慢慢被人揼心口既觀念唔會改變。無晒錢都好,都仲可以借,反正CREDIT RATING一日未變差。政府有排借先可以借到依家歐債國家果種規模。至於政府最後係咪爆煲,市民係唔會理會。市民眼前只有每個月實收到幾千蚊。長遠野,唔需要理。其實就算爆左煲,咁又點。都斷唔會世界末日的,希臘冰島依家至少都未陸沉,係平時睇下人地平色唶,起碼好多人都會咁諗。

同樣邏輯我覺得可以好似澳門咁年年派錢。一定拎到足夠民意支持。千祈唔好話邊個埋單。政府埋晒單就最好,其他發展野真係WFC。BOIL-DOWN到咁的話,成件事可能都唔係想像中咁複雜。咁民主都唔係GUARANTEE一定未來有最好既結果架嘛。

 

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 148238
Date: 2016-12-20 02:14:57
Generated at: 2021-10-21 06:01:48
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/12/20/148238/全民退休保障?肯_定通過架啵~