上莊還上莊,唔好講到自己拯救世界先得㗎?

小城小事 / 最新文章綜覽

圖為某莊嘅會長對住自己莊員嘅真實對話

 

畢咗業咁耐竟然又討論返上莊,真係有種青春的味道。好多人初入大學時都會好嚮往上莊,一班人一齊努力下去做啲活動出嚟,望落好似好熱血好有滿足感,我唔否定呢個都算係一個學習機會。但奈何硬係有啲莊或者莊員,係可以好詭異地扭曲晒上莊呢件事,變成思想壓迫同集體洗腦。

有啲莊係好鬼鍾意強調自己對外界貢獻幾咁大,就嚟吹到自己可以拯救地球,直頭好似無左佢就會死咁,但事實上搞出嚟啲活動根本多舊魚,甚至係無咗呢支莊,你都未必發現佢曾經存在過,呢啲簡稱集體打飛機活動。

 

不過我覺得最on9都唔係呢樣,而係好多莊都會強調嘅所謂團結,例如果啲咩枝莊係你第二個家,莊員係你一世嘅家人,聽到都打冷震,令我諗起5p論壇果啲招家人。而佢地嘅團結又唔係我地返工做野果啲team work,係一班人通頂開啲毫無效率嘅會,到天光果時影張相話大家又團結地過了一個乜都無做過嘅晚上。有啲莊變態起上嚟仲會有排外意識,意見/性格/興趣不合真係可以一句唔該排走你,如果你連求存同異都唔識真係唔好同我講呢啲係team work。

至於啲人成日話上莊係社會縮影,上莊可以學到好多野,真係唔好意思,做咗野年半,我完全睇唔到一個莊嘅工作模式同一個公司department有咩相似之處,至少一班人如果用啲咁嘅方法同效率做野,肯定得罪咗個客好耐,兼比上司炒埋。你頂多可以話學習下點同人合作去完成一件事,但如果你上莊係為左認識社會,我勸你返多幾份part time好過。

 

不過諗多兩諗,圖中會長認為佢支莊係社會縮影,又錯唔得晒,因為佢真係十足十公司果啲變態上司啊喂!至於講得出圖中言論嘅人,我睇你智商都只夠喺大學上莊,我真係有啲擔心畢業等於失業果個係你。

 

作者:婷欣

婷欣
你好,我係風月亭亭長:)

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 148371
Date: 2016-12-21 14:40:46
Generated at: 2020-10-31 14:01:20
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/12/21/148371/上莊還上莊,唔好講到自己拯救世界先得㗎?