「差不多冬至,一早一晚還是有雨」

 

今日個個都寫番句『差不多冬至,一早一晚還是有雨』,主要覺得歌詞係今日異常應境。但係有稍為了解香港氣候既情況,其實唔係應該反而覺得有D奇怪?

香港係北半球既亞熱帶氣候,去到十二月既冬至,理論上就應該係已經係入隆冬之時,受到強烈東北季候風影響。季候風係由北邊既高壓區吹落黎,極地氣團向南湧下,亦即係所謂既冷鋒,於是會為整個華南區帶來既係乾燥同埋寒冷既天氣,按常理,係唔應該會輕易落雨。呢個就係我地成日講既Hot wet summer, cold dry winter。

 

 

為左唔好等自己信口雌黃,其實我又要再一次介紹一下香港天文台係有好好整理到二十四節氣既香港氣候資料,大家唔難可以搵到由一九四七年到二零一五年既數據時間序列。原來係過去近七十年入面,有五十五次冬至都無任何既雨量紀錄,而平均既相對濕度係百分之六十六。就算係有雨,都係其實講緊一兩毫米。而落得最多既一次,就已經係一九七一年既冬至,果日落得二十點一毫米既雨量紀錄。

 

 

講得落雨都唔爭在講埋氣溫。我係五點半鐘睇到氣溫係超過廿度,而濕度係百份之九十五。過去多年平均,冬至既溫度都低過二十度,其實最低一次係一九九九年,得十度。從呢方面睇,地球係咪真係有暖化定無暖化,大家自己去判斷喇。

 

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 148406
Date: 2016-12-21 17:40:19
Generated at: 2021-10-21 06:00:52
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/12/21/148406/「差不多冬至,一早一晚還是有雨」