畢業之後

 

「好耐無見啦,呢排點啊你?」

「係呢?你有著落未啊?」

「你番咩工架?好唔好做先?」

「阿邊個原來結左婚啦,真係唔覺唔覺咁多年。」

「Miss,你班學生有無我地以前咁團結呢?」

最近一次既同學聚會我都唔記得係幾耐之前,猶記得當年考完會考各散東西之前,曾經有個好活躍搞活動既同學講過每年年尾同miss搞生日順便同學聚會。初初幾年搞手同其他同學都好踴躍參加,當初既後生仔女個個都長大成人各有各世界,各有各忙,見面次數越黎越小(我自己都係去左一點五次咁大把)。其實今時今日要成班同學聚埋一齊的確越來越難,除非有唔好既事發生左啦,大家有各自既家庭,各自既圈子,有幾個去左外國……

歲月無情,睇番自己影既毫無表情既班相,再望下枱面既女明星2017年既月曆,原來咁就11年,諗番轉頭有開心有唔開心有難忘有令我好後悔既事,一個個畫面好似剛剛發生咁喺我眼前出現。 但唔知點解,大家好似成長左而我一直仲停留喺果陣時,或者只係我放唔低果陣時既人同事定係我完全大唔透呢其實?

「我最近點?咪又係咁!番下散工得閒打下機,再唔係同我班學生打下波或者寫下文咁……」無論係Miss阿Sir定係邊個同學問我,我一定係會咁答。

如果你問我,呢個moment想唔想去同學聚會?唔啦,我腦海中既大家依舊都係以前既大家,唔想破壞我自己對大家既印象 - 天真無邪而唯一既大家 。

將來既聚會?到時候再諗啦。

 

作者:陽光宅男

陽光宅男
人如其名,只係一個有陽光氣息既宅男,鐘意打機9up講笑話但懶到出汁,保證大家完全估我唔到。FB PAGE 陽光宅男Ken

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 149952
Date: 2017-01-08 03:26:28
Generated at: 2020-10-31 15:25:24
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/01/08/149952/畢業之後