迎難而上的波兒——擦鞋可恥但有用

捱鬧的「波兒」(陳茂波),《怪獸港孩大戰苦爸爸》漫畫

 

依家成個社會有一種文化,揮之不去,簡而言之係乜呀?並唔係逃避呀,傻豬,千祈唔好逃避,怯,你就輸一世架啦。呢個時候最緊要學既係,依家班友成日講既「迎難而上」呀,雖然係蝗蝗地,但無所謂,最緊要你識得堅守崗位,然後日日不務正業,努力擦鞋。無錯,「擦鞋」先係「可恥但最有用」呀。呢個係古往今來,中西兩邊,都係唔會錯既金科玉律黎架,有讀過歷史既,就知道我所言不虛啦。

你如果覺得自己係Office 懶,無能力,講多錯多,做極都做唔好份工。唔緊要架,你最緊要識得阿諛奉承,見高拜,見低踩,然後看風駛𢃇,做個勢利而且唯利是圖既小人。係,呢堆人出賣人格,會俾人地睇唔起,但係不少都因為咁扶搖直上架,雖然到最後可能會因為制度改善,或者有賢者得政,而被剷除,但係至少都享有個榮華富貴呀。尤其是當社會根本上就係獎賞奸佞小人,流放忠義之士果陣,你做擦鞋傍友,真係大有市場,有供有求架。

你可能睇到呢度,會覺得我偏激脫離現實,但有係職場縱橫過,就會知道我講既野全部係sad but true(極端情況甚至係一堆人鬥擦,你唔擦即刻俾人排擠然後out)。波叔既上位,只係滄海一粟唶。一個人點樣升職,背後真係不足為外人道。利益關係入面,咁多人圍爐,最有能力既人,往往反而係上唔到去,因為佢地既威脅太大。但係擦鞋友就最好,容易控制,又可以精人出口,笨人出手。叮噹入面阿福成日都係技安身邊作威作福啦,佢咪幾開心咁係咁蝦大雄?呢個根本就係社會縮影黎。

大家,記住我講啦。擦鞋可恥但有用呀。睇你取捨架渣。嘰嘰。

 

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 150890
Date: 2017-01-16 17:35:02
Generated at: 2021-09-23 04:24:01
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/01/16/150890/迎難而上的波兒-擦鞋可恥但有用