嚴寒天氣著SuperDry?凍死無命賠

 

香港冬天凍極有限,最近唔少朋友都去外地旅行,或者上雪山滑雪,感受真正冬天。嚴寒天氣下做足禦寒措施是常識吧,不過近日台灣有位勇士身穿兩件衫加件SuperDry外套登上合歡山,遇上低溫加濃霧,差點凍死,之後一眾消費者覺得受騙而怒駡SuperDry…

SuperDry喺香港唔算非常流行,反而以前喺澳洲working holiday就見唔少鬼佬鍾意著,貪佢又平又靚(平過香港好多)。唔知係咪因為衫款好多都印有日本文字圖案,經過五十年日治嘅台灣人又尚來深受日本文化影響,於是特別喜歡SuperDry,常去台灣旅行嘅朋友都會發現街上好多人著。

佢係SuperDry唔係Super Warm,受歡迎極都無理由以為佢係可以防水防寒嘅功能外衣;甚至有人見佢印有日文就以為佢係日本品牌。而其實佢係由英國公司SuperGroup plc 創立,2004面世至今行銷全球,除咗日本。創辦人James Holder同Julian Dunkerton曾經接受日本電視台訪問,解釋品牌取名SuperDry,係源於兩人去日本旅行期間發現《朝日啤酒》嘅SUPER DRY口味好好飲,就用咗呢個名,有時靈感嘅嘢都真係可以好兒嬉。

Logo「極度乾燥(しなさい)」都係英文直譯成漢字,後面嘅「(しなさい)」就係完全無關嘅裝飾文字。而經常見到印喺衣服上嘅奇怪日文例如「堅い天候会社」、「会員証な」、「目娱乐节今日」等等,其實都係裝飾用,本身係語意不通,一啲意義都無。此靈感都係嚟自佢地去日本旅行,見到當地嘅T shirt好鍾意印啲九唔搭八、無意思嘅英文做裝飾,又覺得幾靚,於是有樣學樣。

SuperDry呢個品牌本身target年輕人,走causal wear路線,定價唔算高,不過自從畀碧咸一著而紅就越賣越貴,此後亦越來越多人追捧。確實佢啲graphic同字型都係靚嘅,不過如果以為佢係日本貨或者有甚麼防寒功能,就只係啲傻仔一廂情願。

去嚴寒地方旅行,都係命仔緊要。不過著羽絨就太殘忍,而且唔靚(因為著起太擁腫好似米之蓮,本人一件羽絨都無),想要啲輕巧啲又可以保暖嘅,唔同牌子都有啲Gore-tex、Omni-tech、Geotech 之類嘅功能外套,再唔夠就著件Super warm 或者heat tech喺入面,就唔好著件SuperDry衝出嚟柒喇。

 

作者:阿瑤

阿瑤
80後,香港人;中文系出身,初入廣告界的無名小卒。寫作是娛樂,也是工作。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 151001
Date: 2017-01-18 04:37:38
Generated at: 2021-08-04 14:56:05
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/01/18/151001/嚴寒天氣著superdry?凍死無命賠