每日搭地鐵梗係會有啲挨柱嘅仆街

 

中國大陸火車分為無座、硬座、硬臥、軟臥等等,香港地鐵其實都一直有實然硬臥位——扶手柱。

每日搭車梗係會有啲挨柱嘅仆街,由上環挨到柴灣挨到實兼瞓埋覺,唔講仲以為買咗硬臥票。撞正旺角、尖咀、銅鑼灣等等人多擠迫,想扶都冇得扶,都咪話唔火滾。

今日撞到個奇葩,大約係個五十幾歲呀叔。埋站後,門都未開晒就一馬當先搶閘而入,急步走到車卡中間的一根扶手柱前,有如黃狗般急於覓柱射尿。開頭都冇咩嘢,過多幾個站,有少少人流就開始冇嘢扶,而且你知啦垃圾地鐵一開車果下又chok過林峰,唯一扶手位都俾個呀叔佔領埋。我「摺」咗佢幾聲,佢hang撚晒機咁無法回應,一望,原來塞住個耳筒瞓緊教,仲要瞓着晒,個頭連背脊連屎忽都枕住碌柱,面容好安祥、好安息。

當時呀叔嘅背脊緊貼鐵柱,柱與呀叔之間只露出一線窄罅,面對如斯尤物,佛都會動心……動火先啱……我冇理咁多,用手深深插入,再將手指曲起,希望可以頂住佢背部令其知難而退。殊不知呀叔不為所動,叔柱之間,嚴絲密縫,毫無惺忪之意,我眼見無效,連忙使出一招雙龍出海,即係將雙手一同插入,並且有規律地蠕動,務求挖出一片天空。我屌佢老味佢,佢唔行開不特止,仲喺度磨磨磨,好似啲狗仔咁用柱同門框搲背脊咁,喪磨我隻手,到底我算唔算比呀叔非禮咗?我唔知,只係覺得隻手好似被強姦咁,估唔到我竟然慘到要玩柱交,仲要係用隻手同呀叔玩。

話分兩頭,過多幾個站,終於有人起身落車,而咁啱個位係最近我同個呀叔嘅。我特登喺呀叔耳邊大聲講:

「咦,有空位喎~~」

佢即刻張開雙眼,準備想過去坐,早有心理準備嘅我早就一個箭步坐埋去。佢一面不屑,睥咗我好多嘢,仲口噏噏咁樣,期間仲係一路挨實條柱。

我:「呀叔你就好啦,可以一個人瞓晒成條柱,實好舒服~」「你想坐呀?不如我地交換啦,我都未試過搭地鐵霸柱瞓~ 嘻嘻~」

其他人聽到就喺度笑,而呀叔即刻避開咗我行咗去,冇再痴住碌柱,過多一站仲急急腳走埋,搞到我都趕唔切出去同佢講叔叔你拎漏咗條柱。

本人希望港鐵能夠推出「關愛柱」,鼓勵市民讓柱,或以一人一柱為終極目標,落實有柱齊齊瞓、齊齊有柱瞓,亦建議增建「柱位車卡」,有柱無座,實現硬臥票位。或者發展「自動捆綁系統」,將挨柱嘅仆街以鐵索捆綁,咪比班自私精落車。

 

 

作者:潮文社

潮文社
潮文社,實錄生活百態、個人小品,以流行通俗形式表達,由社長親筆原創,亦歡迎投稿。專頁:https://www.facebook.com/9.Literature

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【BNT-020】為保住工作的女生注射了疫苗 by 柚希
    她解開襯衫最上的兩粒鈕扣,輕輕的向左邊拉下襯衫露出少部分的黑色胸罩跟小麥色的肌膚,教男護士呑了呑口水。「消毒完喇,會有少少痛,忍一忍吓。」「嗯。」Jess緊閉眼睛,憶起工作上的瑣碎事情嘗試分散注意力。「打完架喇,小姐你去休息區坐到紙仔上嘅時…
  • 【遊戲介紹】開放世界生存動作 《V Rising》多人連線與好友重建吸血鬼王國 by 五木
      「我不做人啦!JoJo!」呢句名台詞令人類開始嚮往做吸血鬼,早排進行搶先體驗嘅新作《V Risi […]…
  • 18年後再次見到中國人,佢露出巨龍打招呼 by 薰華
    首先,我哋要了解下秦漢時嘅人係點坐嘅先。今日我哋會坐喺櫈上面,其實係胡人帶嚟嘅文化嚟,早期華人嘅正式坐姿,就係今日日本人嘅「正坐」,係坐喺地上面嘅,而呢種坐法,冇練過嘅話我真係寧願唔坐。…
  • 自己嚇自己事件簿 by 小盛女
    「架車有無開到左搖右擺先?車速如何?條路係咪好窄?呢度係咪交通黑點?要用理性去分析你擔心緊嘅事會發生嘅機率,然後你就會發現其實只係自己過份擔心,杞人憂天啫。」…
  • 老師話同性戀唔啱,應該點答返佢? by 外賣仔
    如果一個「老師」話同性戀唔啱,你哋拍拖係錯嘅,千祈唔好諗住抗衡話同性戀無嘢先,因為呢個「老師」已經預設咗呢條問題,佢啱,但你錯。呢個時候你要先更正佢條問題先,記住,係更正佢條問題先,因為你面對緊嘅對手其實係一個白痴同埋低能嚟嘅,根本對同性戀…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 151775
Date: 2017-01-29 04:10:34
Generated at: 2022-05-24 02:19:53
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/01/29/151775/每日搭地鐵梗係會有啲挨柱嘅仆街