為PGDE 學生發聲——都話唔係讀緊master!

 

讀緊PGDE嘅學生,尤其full time,每次同人解釋自己讀咩都好煩。PGDE,全稱Postgraduate Diploma in Education Programme,即係老師專業嘅培訓課程,香港幾間u都有開,讀完大學degree先可以讀,完咗有資格註冊做老師。

農曆新春期間,拜年之處往往係準教師們嘅實戰之地,同親戚解釋咩係PGDE,如同教極都唔明嘅學生,只要你過到呢關,第時教咩學校都唔洗驚。

親戚:「大個仔喇喎,畢業未呀?而家做緊咩呀?」

你:「我而家讀緊PGDE呀~」望到對方稍有疑惑樣,旋即補一句:「即係教育嘅證書~而家喺某某大學讀緊full time做全職PGDE學生。」

親戚:「哦~PhD~叻仔喎,年紀輕輕就讀博士~~」

你:「唔係PhD,係PGDE,屬於深造課程。PGDE 還PGDE,PhD還PhD,係兩回事嚟。」

親戚:「哦~即係讀緊master碩士啦,叻仔喎,讀多啲書好呀。你知唔知呀而家通街都係大學生一個招牌跌落嚟都砸死幾個呀讀碩士好呀學歷高啲提高爭力第時升職都易啲你知唔知而家香港社會……」

你:「er……你冷靜少少先,其實我唔係讀緊碩士,PGDE係『教育文憑』,PGDE還PGDE,master還master,係兩回事嚟。」

親戚:「吓,哦….原來係文憑,即係high dip?咁幾時可以升返上大學?」

你:「是咁的,PGDE係Postgrad來的,中文即係深造文憑,有大學學士學位先再讀,即係香港資歷架構入面嘅第六級,簡單講其實我大學已經畢咗業的……」

親戚:「哦!postgraduate,即係咩?係咪即係讀緊研究生?叻仔!」

你:「我真係唔係研究生呢……雖然PGDE 喺大學係研究院入面。我讀幾個月書就要實習咁樣,深造課程嚟,上下堂交下功課然後出去做嘢咁上下。」

親戚:「哦…讀書好呀,讀多啲書好呀。你知唔知呀而家通街都係大學生一個招牌跌落嚟都砸死幾個呀讀碩士好呀學歷高啲提高爭力第時升職都易啲……」

「係呢,咁你讀完會唔會諗住再讀埋個博士?」

「………………」

都話PGDE 還PGDE,master還master,兩回事嚟,來唔來有唔少親朋戚友仍然會:

「咦,你係咪讀緊master呀?」→「PGDE?哦原來讀緊PhD?」→「哎呀你u grad完仲咩又讀返high dip嘅?」→「咁係咪即係研究生呀?」→「咦,咪即係master囉」→「仲會唔會讀埋上去博士呀?」→……下刪一萬字……

 

 

作者:潮文社

潮文社
潮文社,實錄生活百態、個人小品,以流行通俗形式表達,由社長親筆原創,亦歡迎投稿。專頁:https://www.facebook.com/9.Literature

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 老師話同性戀唔啱,應該點答返佢? by 外賣仔
    如果一個「老師」話同性戀唔啱,你哋拍拖係錯嘅,千祈唔好諗住抗衡話同性戀無嘢先,因為呢個「老師」已經預設咗呢條問題,佢啱,但你錯。呢個時候你要先更正佢條問題先,記住,係更正佢條問題先,因為你面對緊嘅對手其實係一個白痴同埋低能嚟嘅,根本對同性戀…
  • 【遊戲介紹】八人恐怖狼人殺 《Sinister Night》互相合作尋找被惡靈附身同伴 by 五木
    玩捉內鬼嘅狼人殺遊戲鬥智鬥力,之前推出嘅《Project Winter》同《Among Us》都係呢類型,黎緊 […]…
  • 【BNT-020】為保住工作的女生注射了疫苗 by 柚希
    她解開襯衫最上的兩粒鈕扣,輕輕的向左邊拉下襯衫露出少部分的黑色胸罩跟小麥色的肌膚,教男護士呑了呑口水。「消毒完喇,會有少少痛,忍一忍吓。」「嗯。」Jess緊閉眼睛,憶起工作上的瑣碎事情嘗試分散注意力。「打完架喇,小姐你去休息區坐到紙仔上嘅時…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • 聖保祿中學舊生:我對母校的愛恨 by Swiss Cheng
    難得聖保祿中學見報,不是銅鑼灣直資的聖保祿學校,是在跑馬地雲地利道,政.府.資.助.的.聖.保.祿.中.學,我們穿全白素裙子而非格仔裙!相信很多舊生也像我一樣欣喜若狂。「今年十二名狀元當中,接近一半來自直資學校」、「不少狀元來自傳統名校」,…
  • 香港地生存智慧——閒事莫理,眾埞莫企。 by 健吾
    在香港,你應該如何生存,才叫合理呢?老人家的教誨,你還記得嗎?閒事莫理,眾埞莫企。槍打出頭鳥,總之不要出鋒頭。親生仔不如近身錢,最緊要顧好自己先。幫人?幫什麼人。你有能力嗎?過去的日子,很多人在討論,為什麼香港搞成這樣子。 …
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 152230
Date: 2017-02-04 18:08:02
Generated at: 2022-05-23 16:43:31
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/02/04/152230/為pgde-學生發聲-都話唔係讀緊master!