巴士佬唔只示範何謂團結就是力量

柏斯敦巴士台照片

 

有證據顯示該是支那共匪香港支部隱形黨員伍婉婷支持的士响巴士站「扎艇」有理巴士佬被迫外線上落客抄牌抵死,搞到三間專利巴士公司司機聯手反抗,發動按章工作,導致港島北岸、西隧及紅隧大擠塞。相信件老姑婆無諗過會搞成咁,又或者佢同港共公安、港燦一樣思維,睇唔起巴士佬可以恰得就恰。

的確,今次巴士司機非常齊心,有少少出乎我意料之外。效果唔單只要公安部港島交通部及各環頭交通組空群而出掃蕩的士,變相找返過去幾日抄巴士牌條數,港島交通部頂頭顧又奇高級警司自作自受;仲有係好出奇地搭巴士嘅港燦們竟然表現平靜,更有個別的直接向司機表示諒解甚至支持。

留意返巴士佬成個透過工業行動嘅抗議手法,其實充滿極度濃郁法蘭西膠味。

法國嘅抗議手法層出不窮,農民响政府門外倒豬屎夠晒玩嘢,涉及民生的更會玩到一石二鳥,例如地鐵罷工,唔係只得靜坐抗議,司機、站長工照開但地鐵站閘機解鎖自由出入;巴士司機罷工亦會照開車,但冚錢箱遮Calypso/Navigo pass 讀卡機,任上;公路收費站亦係類似玩法,工照返但唔收錢。直接導致公司損失之餘唔會招致民怨甚至贏埋民意同輿論。

今次巴士司機採取接近法式抗議嘅方法,近乎連民意都贏埋。除咗意味伍婉婷今鋪輸凸、連累埋支共香港支部之外,還引證到遊行、靜坐、請願遞信嗌口號俾記者影相拍片呢啲行禮如儀嘅示威抗議廢到無倫,或至少證明示威抗議唔係得嗰啲例湯例牌菜。可是飯桶、左賊們既是腦閉塞,又是只求個人曝光率知名度而只有「鏡頭前烈士」嘅模式,結果佢哋就上晒報出晒電視,但個議題就無解決到,或者好聽啲講俾政府一直拖。或者唔係咁,點可以「階段性勝利,俾啲掌聲自己」然後推動「可持續抗爭」!

今日巴士司機嘅行動會搞出乜嘢,暫時仍然難講。但好肯定,已經搞到港共,尤其是公安部,同埋土共頭都痕埋。仲要一嘢K.O. 埋飯桶左賊,小弟真係心都涼埋!

 

作者:林鴻達

林鴻達
Jacky Lim,香港土產但祖家四代來自馬來西亞砂朥越州古晉市。縱使2012年8月8日成功爭取保留尖沙咀碼頭巴士總站,但未能歸隱,唔只因為「仲有手尾跟」,更體會到香港真係一個 Dying City!! 社區發展動力培育政策會員,參與社會議題、政策研究倡議;報刊時事評論撰稿,文章可見《蘋果日報》、馬來西亞《東方日報》、新加坡《聯合早報》

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 《星際啟示錄》全面大解構 by 湯子霈
    (以下內容全面劇透,及粗淺解釋科學理論)《星際啟示錄》(Interstellar)故事簡單,講述人類在地球面臨末日,美國太空總署探索新星球進行太空移民,延續人類文明。不過,全片涉及大量科學及物理常識,即使是理科生也未必完全明白;同時,劇情探…
  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 大埔浸信會借 Nick Vujicic 籌款事件補充 by Do Chan
    聚會的定位是「佈道暨擴堂籌款」聚會,這一點是令很多人勃然大怒的。我猜想,其實主辦方並不是想非信徒買票聽福音,他們的目標其實是教會內的富貴會友,他們買票捐錢給教會,教會還以阿 Nick 親身講見證,本意是想雙贏,但結果卻釀成公關大災難。敝教有…
  • 港大舍堂次文化雜談(上):迎新與仙制 by 殷琦
    迎新是Hall的大事。…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 其實點先算係鍾意一個人? by 小盛女
    其實我都唔係好清楚(嗱唔好打我),不過以下有幾點可以畀大家參考吓。首先,你會乜都想同佢講,就算係啲無聊低能嘢,當你工作上好大壓力或者遇到唔開心嘅事,你都會同想同佢講,因為你知道佢會靜靜哋聽你呻,雖然唔一定會幫你解決到個問題,但係女人要嘅從來…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 153319
Date: 2017-02-20 12:57:31
Generated at: 2022-08-09 06:55:37
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/02/20/153319/巴士佬唔只示範何謂團結就是力量