要留清白在人間

 

就在下既淺見睇今日香港既政治氣氛同埋所謂政壇人物既「道德底線」,要引明臣于謙「要留清白在人間」,似乎真係一D一D都唔容易。

舊時中國亦都有講究whiter than white 既。據聞以上石灰吟成詩既時候,于謙都只不過係弱冠之年,就已經有「粉身碎骨渾不怕」既凌雲壯志,大有效發文天祥「人生自古誰無死,留取丹心照汗青」既為國捐軀精神。係依家一般人既眼中,當然是戇居。中國歷史,忠臣係奸人當道底下,往往都不得善終。例如,岳飛希望直搗黃龍,還二帝於舊都,結果似乎就係高宗既積極不干預下,俾秦檜殺左,俾後世歌頌,係後世既事,但果陣時,何嘗唔係死得冤枉(即政治鬥等下既犧牲品)。

于謙既例子,我覺得亦都類似。據史書記載,明朝土木堡之變,英宗被擄,明朝人心浮動,于謙同其他大臣請成王即位,而且守衛京師,成功令到外族來犯之圖無功而還。但係于謙立新帝之舉,當然成為佢被殺既伏線。英宗回京,無幾耐就有大臣發動政變回復帝位。雖然明知于謙救國有功,但係徐有貞係側邊講句「唔殺于謙,我地就出師無憑既架。」英宗根本就係等緊人地講呢句架唶。結果,一代名臣,咪又係要死(雖然叫做應左佢詩句所講,叫做死得其所?)。

好似話後尾冧左于謙之後,派人去抄于謙既家,屋企咩野名貴物品都無。係唯一鎖住左既,就係皇上之前賞賜既衫同武器,應該都唔方價值連城。值得一提既係,係呀含冤呀佢係,後尾終於「平反」左,仲有個都OK架勢既諡號叫「忠肅」架。講番二零一七年,係依家咁烏煙瘴氣既情況底下,都仲有人喊話要「要留清白在人間」,聽完都唔知應該冷笑好,定係喊好。

 

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 153837
Date: 2017-02-27 16:46:44
Generated at: 2021-09-23 04:28:16
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/02/27/153837/要留清白在人間