倫敦新加坡十年前就喺巴士裝CAM,香港仲講緊違泊點算

 

違例司機全世界周圍都有,即使係喺出咗名守法嘅地方一樣冇例外。無他嘅,人都總有個弱點,就係一無人睇住少不免就側側膊唔多覺。好似老細唔喺公司,仲有幾多個人咁勤力。

對付違例泊車就梗係裝鏡。但係幾千個巴士站裝得幾多個呢,裝到巴士站又裝唔到巴士線。於是乎,倫敦由2000年起就用咗個好聰明又其實好低科技嘅方法——車cam。因為對於其他司機,你唔知邊部有裝邊部冇裝,唔知幾時會中招,自然見到後面有部巴士隊緊埋嚟就火速閃人。

新加坡唔叻發明,但叻就叻在睇到有用嘅就引入,仲要罰你鑊甘。所以由2008年起就開始喺巴士安裝,依家已經有超過八成巴士有。新加坡個巴士車cam就裝喺司機位側邊對住前面,當個司機見到有車泊咗入巴士站,就可以按個掣錄一段五至十分鐘嘅片。交通警之後就會睇翻段片,如無意外,兩個禮拜告票就會送到府上。捉一次盛惠近八百蚊港紙,遲交罰款仲要加到五千幾蚊再坐三個月。

頭一年就捉到2,112宗司機因為駛入巴士線或者巴士站上落客。去到2014年,入巴士線同違泊捉到嘅已經減到去866宗,仲成功阻嚇到大部分司機唔好停正巴士站。所以去新加坡玩,你會見個個巴士佬都可以將架車駛埋到貼一貼個行人路邊,個個人一步就上到車。

行出路中心上車呢件事已經夠第三世界。然後有議員叫人捉巴士佬,仲有禮義廉同你講要理下其他車輛使用需要。之後就一連幾日新聞洗版,乜野警方應加強執法打擊違泊,睇到都打個冷震以為返咗八九十年代。

好似仲有個創科局?香港都真係福地。

 

作者:流水

真的身份不過送運

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 153891
Date: 2017-02-28 06:52:08
Generated at: 2021-12-05 16:35:58
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/02/28/153891/倫敦新加坡十年前就喺巴士裝cam,香港仲講緊違泊