淡定大方

 

琴晚睇 Oscar重播時最期待當然係睇返頒錯獎嘅一刻。好多人都會考究究竟點解 Oscar 都會柒出國際,甚至有人陰謀論話「其實擺明係玩啦」咁。我就咁睇就覺得似真係出錯,影片資料,或者現場樂隊嘅配樂都可以預備定咁多套嘅啫。咁都陰謀論我覺得實在睿智過范舉人。

 

我覺得值得講嘅唔係關家姐式嘅尷尬面,我印象最深反而係 Mola Mola Land 嘅監製 Jordan Horowitz。知道頒錯獎拎錯獎,果一刻人之常情都會超尷尬,尤其是 Oscar 呢啲重要獎項嘅壓軸大獎。但佢好快好大方咁宣佈返係 Moonlight 先係真正贏家,呢份反應、風度,我覺得好厲害。唔係講緊畀時間你諗點處理喎,係果下幾乎係瞬時反應,好淡定,好大方,好厲害。我唔了解香港影壇,但我想像唔到呢一幕會可以喺香港影圈裡面用咁嘅方式應對。或者劉德華都做到嘅。

 

另外就係,睇重播時呢段「奧斯卡 crossover 關家姐」嘅片段係原條直出,無刪無改。試諗下係啲「港支台大騷」,會唔會畀呢啲咁蝦碌嘅片段翻出?竊謂只怕未必。當越係想要「盡善盡美」,其實就越要面對錯誤,勇於公開錯誤,先可以吸取教訓,而唔係刪改歷史就當無發生過。刪改唔一定係扭曲,單單刪除已經係一種竄改。

 

 

作者:林非

離經,不欲縛於經書舊說,欲自成一家自成一經。八十後,以追求人生自由之道為己任。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 153896
Date: 2017-02-28 14:57:05
Generated at: 2020-08-15 06:32:31
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/02/28/153896/淡定大方