老老竇竇,香港連台灣個屎眼都追唔上

 

香港人有時會覺得台灣唔夠勁,英文同視野都比港人差。但我睇到既係,同樣被人殖民過,我地被英殖,人哋被日殖,台灣人拎到既係日本文化入邊一啲好既地方,而內化甚至昇華成為民族特質,使台灣人在國際間既名聲好好。

台灣在外國叫頗受歡迎的,而即便前幾年受中國旅客影響,台灣每年也吸引到好多外國人去到嗰度旅行甚至升學定居。

反觀香港人?香港人從英國那邊拎到一啲文化同品味,但並冇成功內化到。我哋教育制度雖說有垢病,但出去外國好多時我哋拎住啲成績時,能力普遍會受到認同甚或高估,呢個就係國際投俾我哋教育制度既一票。

但我哋除咗工作好彈性多和實力優勢外,香港近年在外國人眼中跟中國距離不是愈發拉近嗎?外國客少咗唔單單因為中國客,唔單因為我哋自我閹割,我哋啞忍,我哋無感,我哋搵錢至上,而係我哋對人甚至自己都只係識彈,唔識欣賞自己地方,更遑論向外國人介紹我哋。

政治角力可以改變香港的位置,但對外印象是由國人自己有份做出來的。

可能你會說我都看不到台灣的不好,但 come on James,可否試著成熟一點?我知道他們的社會問題,但別人有問題,並不代表你可以撒賴裝看不到別人的好,然後自己唔反省。

我看台灣人,看到的是自省和恥感。

因此佢哋可以在看到不公義時,每個人都出力抵制大型食品商甚至超商去逼使佢哋讓步甚至跪低,而你哋試下google就會搵到好多相關事例。

每一個人一小份力,結果俾我睇到既就係台灣至少比香港有希望。

華語古文有句「夫人必自侮,然後人侮之;家必自毀,而後人毀之;國必自伐,而後人伐之。 」;自恃滿口雞腸的港人未必讀懂中文古文,這句在廣東話簡而言之就是「條路自己揀,仆街唔好喊」,我再講清啲就係「個國自己亡,睬你都臭化閪」!

2017年3月1日,夜讀台灣新聞一則有感。

台灣:蘋果日報,《筌聖囚移工14年!民眾拒買 里仁緊急下架》,2017年2月27日。

 

作者:Echo

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 153936
Date: 2017-03-01 05:17:26
Generated at: 2020-10-28 04:26:49
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/03/01/153936/老老竇竇,香港連台灣個屎眼都追唔上