晨星、晚星

 

讀語言哲學嘅時候,經常提到「晨星(morning star)」同「晚星(evening star)」,呢個由 Frege 提出,去區分「意思(sense / Sinn)」 同「指涉(reference / Bedeutung)」 嘅例子。天矇光見到嘅星,同日落見到嗰粒,其實都係金星,兩樣嘢所指嘅係同一事物,但係我哋可以用兩個方式去描述佢,雖然同樣都係指「金星」呢樣嘢,有同樣嘅指涉,但係兩個叫法,各自有唔同嘅意思:即係話,名同意思,並唔係一個一一對應嘅關係嚟嘅。

呢個講法或者同子路講「必也正名乎」有同樣嘅道理,不過講到星象,現代嘅學生又點會明呢?香港光害咁嚴重,就算入面天文學會,都肯定唔會為咗唔知幾光年以外嘅繁星,放棄成個森林啦。要大家諗明啲星星,實在太多強人所難。

不過今日,喺飯堂,我終於諗通咗。

今日我朋友買咗一個「橋村雞扒飯 (Kiu Chuen Fried Chicken Rice)」,我眼前呢碟飯係無比嘅熟悉。呢個飯佢化咗灰我都認得佢,根本就係前幾日俾貴幾蚊嗰款「韓式炸雞飯 (Korean Fried Chicken Rice)」嚟嘅。換過個名,但係背後所指依然係同一款,加咗辣醬嘅炸雞柳飯。但係不知名嘅橋村,淨係諗到鄉下、落後;同韓國一比,男嘅諗諗Twice,女嘅諗諗Exo,頓時覺得啲雞肉爽口彈牙,飯粒齒頰留香。背後嘅指涉係咩都好,改返個靚名,呢啲咪sen屎囉。

 

後記:

跟住我返去一查,原來橋村唔係「Kiu Chuen」,而係大韓民國嘅「Kyo Cheon」,即係兩個名唔係「晨星」「晚星」嘅分別,而係一個係「星」,一個係「維納斯」。我有眼不識泰山,以為「維納斯」係小農嘅產物,所以我就走晒寶。名可以有好多,但係有真材實料嘅,一樣好似漆黑中嘅螢火蟲一樣,咁鮮明,咁出眾。以後食炸雞唔使出銅鑼灣,落飯堂就得喇。喺馬料水食飯,真係幾咁幸福呢你話。

Frege, Gottlob. “Über Begriff und Gegenstand” in Vierteljahresschrift für wissenschaftliche Philosophie, XVI (1892): 192-205

 

作者:擇言

擇言
每個禮拜有15分鐘嘅話歡迎你加入粵典編輯組。 words.hk計劃: http://words.hkFacebook專頁

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 《星際啟示錄》全面大解構 by 湯子霈
    (以下內容全面劇透,及粗淺解釋科學理論)《星際啟示錄》(Interstellar)故事簡單,講述人類在地球面臨末日,美國太空總署探索新星球進行太空移民,延續人類文明。不過,全片涉及大量科學及物理常識,即使是理科生也未必完全明白;同時,劇情探…
  • 【Reg Day 攻略】大學新生註冊四件事 by Cube
    不要以為,Reg Day只是單純報到,拿張學生證就完事。這一天是十分重要的,不想留下不愉快的回憶,就要好好準備了。…
  • 港大舍堂次文化雜談(上):迎新與仙制 by 殷琦
    迎新是Hall的大事。…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 其實點先算係鍾意一個人? by 小盛女
    其實我都唔係好清楚(嗱唔好打我),不過以下有幾點可以畀大家參考吓。首先,你會乜都想同佢講,就算係啲無聊低能嘢,當你工作上好大壓力或者遇到唔開心嘅事,你都會同想同佢講,因為你知道佢會靜靜哋聽你呻,雖然唔一定會幫你解決到個問題,但係女人要嘅從來…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 154048
Date: 2017-03-03 15:15:35
Generated at: 2022-08-11 20:25:07
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/03/03/154048/晨星、晚星