下?李明逵真係鬧七警咩?

政治 / 最新文章綜覽

 

最近傳媒輿論盛讚的前警務處長李明逵,被問及關於七警案的意見,他的回應令人擊節讚譽,廣泛流傳。但看完以下的東西,你會發現,傳媒所昭示的,或者並非全貌。

內容摘錄自李明逵是日出席某大學週會中的答客問:
(感謝與會朋友提供錄音紀錄)

 

同學:……咁啱啱聽到你講關於警察本身In general係保護人民呢,我都好認同。事實上,我爸爸都係一個警察,佢都成日同我講,點解警察可以Authorized to arm,係因為佢哋係保護緊我哋,所以佢哋可以咁做。然後係好似你啱啱咁講,當一鍋粥入面,出現咗一粒老鼠屎嘅時候,其實對成個警隊都係好大形象嘅破壞。

如果係咁嘅時候,我又諗返起啱啱你講關於領導嗰度,其實都好令我深刻:一個領袖,係應該有功嘅時候要領,有錯嘅時候要出嚟認,如果唔係就祇係一個演員;而但係呢,喺七警事件之後,現時同之前嘅警務處處長恍似都係好支持佢哋,甚至係無作出任何公開嘅道歉。如果係你,你會唔會覺得佢哋祇係演員而唔係導演?又或者係,七警呢件事係喺你嗰屆發生嘅話,你會點做呢?……

 

李: ……係咪要認錯,若果你以七警作為一個例子,香港有健全嘅司法制度,邊個話呢個七警有罪,係法庭,係咪?但係亦有上訴機制,大家都接受嘅。若果佢上訴其間,將來得直,警務處長出嚟道歉咗,點呀?追返,「哎吔,我道歉錯呀」咁?係咪呀?大學裏面,有一個學生犯咗錯、犯咗法,校長出嚟道歉,跟住學生上訴,話佢無罪,校長點呀?「對唔住呀我兩個月前出嚟道歉錯咗」喎。

 

同學:咁你嘅意思係咪,因為七警嘅對錯,係重有可以商榷嘅地方,所以即使係大家都覺得係錯嘅,你都要再等待之後佢哋上訴,可能五年後、十年後,總之一日有機會上訴到,一日都唔應該道歉?係咪咁嘅意思?

 

李:若果你係從一個法律嘅角度嚟講呢,呢個係啱嘅。

 

同學:如果從品德、道德上呢?或者我直接啲咁問,唔知你覺得七警呢件事係啱定錯?

 

李:你若果問我會唔會道歉,我喺呢個時候,我一定唔會。因為我唔想道歉錯咗,將來再道歉,為道歉再道歉。

 

同學:如果你個心係覺得,呢件事係啱或錯嘅話,咁係咪唔應該視乎上訴或者法律結果,如果你覺得警察係身為一個被授權可以用武力嘅人,而將武力運用喺一個無辜嘅人身上,係咪無論上訴結果係點都應該道歉呢?

 

李:若果我哋係喺一個法治社會裏面,以法律做一個標準,我哋一定要等到法律去到終點,先至可以決定件事到底係啱定錯,係咪?道德標準,個個人都唔同啦。你話,警察唔應該打人,社會上又有好多人話,喂,打得少啦,打多佢兩拳啦,咁究竟聽邊個講呢?

 

(同學想追問,但遭主持制止)

 

同學:……咁,多謝你令我對法律有新嘅睇法。

 

作者:無妄齋

無妄齋
是非忘所以,黑白觀自在

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 154057
Date: 2017-03-03 17:16:33
Generated at: 2021-09-19 16:21:39
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/03/03/154057/下?李明逵真係鬧七警咩?