港人係豬,死不可惜

 

 

有一日,我聽到其他才俊係度討論D咩「唔係民主既過程但得到民主既結果」。

其中一個才俊係有咁既一個怪論:「雖然特首選舉係小圈子而且港人無法參與,而不論政改八三一有無都好其實中央都有任命權,換句話說,所謂既欽點始終都係存在。但睇番歷史,曾蔭權同689,兩屆特首,都係挾住最高既民望上陣。其實亦都無人能夠排除(雖然機會極低),阿爺係吹雞叫建制投票果陣,其實就係想叫佢地投最高民望果個,咁樣算唔算曲線民主既一種另類實現?」

另一個才俊亦開始舊調重彈:「其實依家689成為最討厭既政治人物,當初又咁受歡迎,咁係代表左乜?呢個唔係單從選舉制度既問題,而係根本無一個過程,令到大眾可以深入了解佢,或者資訊根本上不足,又或者市民根本從來無打算去了解過,於是就只係用第一印象去決定。而咁岩得咁橋又俾佢選左,於是就變成條路自己揀,仆街唔好喊既吊詭情況--但明明七百萬港人都根本無票!」

「所以依家鬍鬚咁識做PR,咁高民望,FB亦都接近有讚無彈,其實呢個情況,如果佢真係選到,仲可以維持幾耐,我都好懷疑。不過你講得岩,香港人就係永遠搵first impression 去judge 一個人,直頭永遠。所以選戰往往都係標籤做一D簡單既形象化討論,例如,豬、狼,邊個係1.0,2.0,等等,其實超級無聊。」

我都懶得出聲。佢地於是追問我,有咩野意見。我唯有懶懶洋答:「你地都係想我講港人係豬,死不可惜唶。但無深入思考就去追捧,一向都係人類通病之一,不限香港。好囉,如果講到中央咁偉大會考慮到港人民意的話,咁你都可以話果陣英女皇派港督黎,都深受市民愛戴既,索性千二選委可以解散添咯。仲要乜鬼民主呀。痴線。」

其他幾人瞠目結舌。我向佢地舉杯:

「得閒唔好講咁多政治喇。不如諗下買乜野股票仲好啦。」

 

【專題:2017特首選戰】

 

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 154218
Date: 2017-03-07 06:44:35
Generated at: 2021-09-20 16:47:46
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/03/07/154218/港人係豬,死不可惜