關於特快修例,我想說的是. . . . . .

政治 / 最新文章綜覽

 

 

泛民D粉絲係好撚恐怖既。同你講法治精神,講政策結構,佢同你講法律不外乎人情。

點解今次冇肝用,要用活肝移植?術前,係有屍肝合用,但家人反對。

點解唔講opt-out(冇簽反對書就要捐器官)?係,因為大家都自私。一講到呢點,又話香港會變大陸有錢人器官農場乜乜乜。

好啦,今次又話咩「十七歲可以捐/條例設日落條款/法律不外乎人情」。sorry,這就是香港式思考方法?

 

 

第一、你同我講人情,我就同你講人情:捐肝有風險,萬一捐完,老母救返,個女有事,點?你賠個女畀人?

第二、以一個個案去「特快修例」,今次係平民,大家「好似OK左」(即係網上聲音呀,好多政工作者敲鑼打鼓去助陣呀),下次如果咁唔好彩,有個權貴個仔個仔,十七歲,想捐肝畀佢老豆,立法會又特快修例,你係咪又OK?當然,你可以話權貴唔需要係香港做,可以返大陸買器官。but what if?而家你都係討論緊 what if 咋。因為手術完左,先放呢個風出黎啵。

第三、我討論緊既,係成個「器官捐贈」政策同文化。議員出黎想想做雷霆救兵要跨黨派救人,OK fine。你中意聽呢D,佢會講呢D,但我依然會講我認為重要既事:人情唔係大撚晒架!

 

 

香港人,同你討論問題,就話人「點解唔幫邊個邊個」、「法律不外乎人情」、「你係咪憎邊個政黨先講D咁野……」

而家肝又搵到,放風出黎話「跨黨派想救人」呢段新聞有咩用?咪就係用黎呃D唔諗野既香港人囉。最慘呢D香港人,仲一定去投票添呀。

 

 

作者:健吾

健吾
專欄作家、記者、編輯……商業電台節目《903國民教育》、《光明頂》主持,香港中文大學日本研究學系講師。著書超過40本。email:[email protected] |Facebook: facebook.com/kengopage |微博:t.sina.com.cn/kengowrites

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 157568
Date: 2017-04-15 13:05:15
Generated at: 2020-09-22 12:14:46
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/04/15/157568/關於特快修例,我想說的是