長洲啲嘢食真係越來越貴

 

一年總會去一兩次長洲,其實去到都係周圍行,食下嘢,無乜特別,純粹係想遠離市區,當係畀自己抖吓氣。不過近年長洲越來越多人,嘢食亦都越來越貴,已經減低咗想去嘅意欲,有時都會轉去大澳或南丫島,不過今日一場嚟到,點都要食啲嘢嘅,而家就同大家開心share。

 

漁樂(長洲大新海傍路81B地下)

 

成間嘢好日式feel,好似係新開,以前都唔多覺。魷魚即叫即炸,口感軟硬適中,脆粉好薄,一啲都唔油膩,加埋沙律醬,檸檬汁仲有個唔知咩汁真係好好味!最重要係有個女仔好用心咁放埋菜絲,提子同酸瓜,食魷魚配提子我真係第一次見!提子仲要係好甜皮薄唔澀嗰隻,真係難得嘅誠意小店,嚟長洲必食!唯一唔好嘅係粉量太少,食完覺得唔夠喉。

 

故鄉俱樂部(長洲教堂路17號地下)

 

我次次嚟都會食蟹籽蟹柳腸仔手卷,材料唔係咩貴嘢,咁就$28,但係呢三樣嘢加埋一齊又真係好鬼好食,仲要係食到底都仲有餡,平時食手卷通常食完頭幾啖就得返飯同紫菜,好無癮,溫馨提示:紫菜好快稔,拎完快啲食。

 

天然甜品(長洲大興堤路9號海景樓C座地下)

 

入長洲一定會食芒果糯米糍,呢度賣$8一粒,芒果好甜,外皮煙韌好味。豆腐花涼粉朱古力雪糕唔掂,涼粉正常,朱古力雪糕麻麻哋,豆腐花酸酸哋,如果想食豆腐花就去手卷隔嚟嗰間食。

 

允升甜品屋(長洲新興街3號)

呢度每人最低消費$15,仲要唔計糯米糍,所以唯有外賣,即使個場只有2枱客。$12蚊一粒芒果糯米糍,粉好薄芒果又甜又大舊,的確係好味過天然甜品少少,但如果相差$4我都係會揀返天然甜品,我仲記得以前假期嚟,芒果糯米糍(當時無咁貴)有時到夜晚已經賣晒,想食都無。

 

甘永泰魚蛋(長洲新興街106號地下)

 

呢間魚蛋$15串,絕對唔同出面啲麵粉魚蛋,係有魚味而且好彈牙,以前食要排隊,今次食竟然無乜人排。不過講到食魚蛋,全世界最好食一定係香港仔謝記山窿魚蛋,可惜已經結業。

 

時來食坊(長洲新興後街150號地下)

 

食完細魚蛋我就會食大魚蛋,大魚蛋其實無乜特別,純粹得個大字,$10串,不過個沙爹醬係幾好味,但係我覺得個魚蛋個口感差咗,好稔好假,感覺畀以前仲差。

 

康蘭餅店(長洲海傍道91號B地下)

 

拎個好意頭所以都買咗平安包食,$9一個,蓮蓉最好食,紅豆都OK,芝麻蓉唔好食,有紫薯味不過已經賣晒。

 

 

芝士帶子($20一件),極普通,芝士下面勁多菜,之前喺隔離嗰間食過芝士煙肉帶子($50兩件)好食啲,不過都係唔抵食,唔記得間嘢叫咩名,總之唔建議食。

 

除咗周圍食小食,我仲買咗魚春乾返屋企,$40一包,有4孖,可以蒸、焗、煎或燒都得,好重咸香味,啱晒送飯。千其唔好買佢幫你即燒嗰啲,要成$30一孖,極唔抵食。另外仲買咗黑芝麻花生糖,黑芝麻好香,同花生好夾,又唔會痴牙,$20蚊一包。墨魚絲,好食過魷魚絲,$25蚊一包,呢檔嘢得一架車仔所以無店名。另外要讚一讚長洲間OK,竟然有咁多款唔凍嘅嘢飲,仲有一個櫃係微涼嘢飲,細心。

 

 

總括嚟講,嚟到長洲其實都預咗食貴嘢,就當係一次半次嚟吸下新鮮空氣,放鬆下,享受下渡假feel。之前有喺度食過海鮮,唔係好貴,亦都唔係特別好食,夏天會食生果冰串同菠蘿冰。其實想試埋通記個沙爹麵,但係真係食唔落。大家喺長洲又有無咩好推介?

 

 

作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 《星際啟示錄》全面大解構 by 湯子霈
    (以下內容全面劇透,及粗淺解釋科學理論)《星際啟示錄》(Interstellar)故事簡單,講述人類在地球面臨末日,美國太空總署探索新星球進行太空移民,延續人類文明。不過,全片涉及大量科學及物理常識,即使是理科生也未必完全明白;同時,劇情探…
  • 【Reg Day 攻略】大學新生註冊四件事 by Cube
    不要以為,Reg Day只是單純報到,拿張學生證就完事。這一天是十分重要的,不想留下不愉快的回憶,就要好好準備了。…
  • 港大舍堂次文化雜談(上):迎新與仙制 by 殷琦
    迎新是Hall的大事。…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 其實點先算係鍾意一個人? by 小盛女
    其實我都唔係好清楚(嗱唔好打我),不過以下有幾點可以畀大家參考吓。首先,你會乜都想同佢講,就算係啲無聊低能嘢,當你工作上好大壓力或者遇到唔開心嘅事,你都會同想同佢講,因為你知道佢會靜靜哋聽你呻,雖然唔一定會幫你解決到個問題,但係女人要嘅從來…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 159151
Date: 2017-05-07 23:13:06
Generated at: 2022-08-11 19:56:50
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/05/07/159151/長洲啲嘢食真係越來越貴