家長group的悲哀

 

昨天一整天,由胡漢清說香港地底是中央範圍,到鼎鼎辭去UGL調查委員會職務,網路都沒有風起雲湧,到後來晚上突然發現,有一家小學的一年級的家長group出現一張叫 「HJ兩Q,賓周都損」事件,就令全個網路出現異常亢奮的情緒。

我的家長朋友A小姐說:「屌D老豆真係冇鬼用……而家個女唔改名都唔得啦。」

我有點疑惑,為什麼會有這麼多家長group?是我們真的要用我的手機去處理別人的兒女的「健康問題嗎?「入咁多呢D咁既家長grp為咩?」我問。

A小姐就簡而清的說:「開學學校就會強制性捉你入去.依家根本唔係細路仔一個人去返學,係一家人一齊去返學!呢一啲 group 係 check 每日嘅功課用架。」

以前不是抄手冊就可以了嗎?為什麼現在需要有這麼一個group?

「我都唔明點解佢冇交功課係佢嘅事,又唔係我去返學!癲。」A小姐說:「然後任何一個細路有頭暈身㷫,要報告俾大家知,然後有一人一句講早日康復…… 一班20幾個細路,少少事就幾十個 thank you msg……」

不加入,又有什麼後果?

A小姐說:「咁你個細路仔唔見本書唔見通告,冇人比你問囉。有時有啲學校活動,係需要幾個家長組隊嘅,冇人侵你玩好慘囉。仲有呀,個個月都有生日活動,你諗下,你個女既同學就有人同佢搞生日,你個女生日同學就唔係度,會有童年陰影架!就係咁。」

其實沒有人想知道別人家的孩子有沒有身體不舒服,也其實沒有人想知道別的孩子的家長去上什麼EQ course。另一個家長B氏,就對我說:「我有時真係屌佢老味唔撚順條氣,好似上次咁,學校要我個仔背默篇無聊中文。我就同班主任講,點解要背默?有咩用?係經典?定係你覺得細路要背『一隻青蛙跳落水、呱呱呱呱好開心』就叫讀了中文?』沒有人在家長group回應。另一邊廂,就有家長說自己孩子很大壓力,就帶小孩去上EQ Course,就算:喂!呢個正呀,我有聽過,我孩子聽完之後就乖了很多。大壓力的源頭不是不合理的功課嗎?為什麼會這樣子?好了,到班主任說不背默了,就有家長跑出來說:『我個仔背左啦啵,點算?』哈哈哈,你話香港家長係咪痴撚線?」

香港家長不是瘋了,香港家長只是香港人。他們大多是到孩子一年級,結婚了,就跟自己的伴侶沒有性生活,如果正值壯年(三十多歲),北上尋歡一下都只是 HJ兩Q,算叫玩得有良心了。家長group的出現,扭曲了小孩學習的方法(忘了抄手冊就是自己責任,為什麼要父母幫忙檢點功課是否齊全?),也要很多家長提供很多無謂的情緒勞動(你孩子中耳炎關我什麼事?),所以很多父母都說自己繁忙。明白的。無事忙,就是現代人的天性。既然忙,自然壓力大,壓力大又不找源頭根治,就只好HJ兩Q了。

這故事對香港人有什麼教訓?我只可以說,尋歡說笑,用telegram用Line,工作用whatsapp,要不出兩支電話:一支公務,一支私務。

完。

 

 

作者:健吾

健吾
專欄作家、記者、編輯……商業電台節目《903國民教育》、《光明頂》主持,香港中文大學日本研究學系講師。著書超過40本。email:[email protected] |Facebook: facebook.com/kengopage |微博:t.sina.com.cn/kengowrites

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 160004
Date: 2017-05-20 12:47:28
Generated at: 2020-10-30 22:15:49
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/05/20/160004/家長group的悲哀