爬上山,你就要有拯救世界嘅覺悟。

 

聽到都打冷震係咪?但依個就係大愛人民心目中一個行山人士應該有嘅能力:單手可以抬十個人、無懼風暴雪崩、五分鐘可以來回珠峰山頂山腳、唔需要器具輔助、見一個救一個,屍體都會抱落山,唔會扔低任何人喺山。

超人都投降啦大佬。

有心幫人係好事,熱血係好事,但做人要有自知之明。明知攀山嗰陣照顧自己已經用盡心力,喺咁惡劣環境下你想救人落山?唔好話救人,連你都可能成為其中一條死屍。之前我喺明珠台睇過一個節目,主持連同幾個人去救一個跌傷咗郁唔到嘅人落山,用咗成日先抬到佢去一個集合地點再由另一隊救護人員送佢落山。人地有擔架床有專業人員幫手喺一個天氣唔惡劣嘅地方救人都要咁多時間體力,喺珠峰靠一個女人一個帶路嘅情況點樣救人?救人唔你你話救就救,冇能力你幾想幫手都冇用,下下講個心字香港唔洗救護員啦,靠班大愛左膠就可以念力救港。

香港咁多人要幫要救又唔見你身體力行,人地行山無能為力就話人冷血,見死不救。痴孖筋。

 

 

作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 160414
Date: 2017-05-26 01:22:01
Generated at: 2022-12-09 02:53:46
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/05/26/160414/爬上山,你就要有拯救世界嘅覺悟。