【窮人恩物】邊個話中環無平嘢食?(二)

 

其實中環有好多地方兩點已經開始有下午茶食,所以如果你公司係可以兩點先食lunch,咁你就有福喇,起碼多啲選擇又唔使同人迫,以下地方喺中環嚟講都算平,而且某啲餐廳個環境會比起上一篇《邊個話中環無平嘢食?(一)》介紹嘅好少少。

 

筷子記 (中環威靈頓街85-89號群英商業大廈A1號舖)

上一篇小妹介紹大家去食粥,但係就嚟夏天,仲食粥想熱死人咩,所以今次我就推介大家去食撈麵。30蚊有兩個餸包埋嘢飲,撈麵足足有2個麵餅,一定夠飽,通常我會揀沙茶醬。雞翼係必食,超入味又稔永無失準,有時想健康啲我就會揀生菜,你知啦lunch要食菜係一件好難嘅事。飲品就會揀美祿或者杏霜,因為出面好少有得揀。

 

新興美食 (中環昭隆街9號B舖地下)

呢度主要食炒粉麵飯,雖然都有香茅豬扒湯河嗰啲,但比較少人叫。呢度炒嘢夠鑊氣,而且份量大,通常三個女仔叫兩個炒粉麵已經飽晒,一盒大概三十幾蚊。我最鍾意食吉列豬扒飯,粉薄,豬扒大大塊又唔油膩。

 

陶館 (中環機利文新街4號地舖)

炸雞髀沙律($34)係必食,即叫即炸所以要等耐少少,可以提佢唔好炸太燶,沙律超大份,可以免費轉飲紅荳冰,所以食呢個餐都夠飽,另外芝士熱狗都好食。

 

Yummy (中環昭隆街10號地下)

每日都有幾款精選特價飯,大大碗只係$33,魚香茄子飯、免治牛肉飯同咖哩飯雞球飯都幾好食,呢度仲有得食車仔麵,不過如果想食車仔麵我通常都揀筷子記。

 

瑞士咖啡室 (中環利源西街12號地下)

呢度嘅公仔麵係用出前一丁,沙爹牛肉夠濃味,雙拼揀埋豬柳漢堡都係$34,有埋嘢飲,熱柚子蜜唔使加錢,不過呢間嘢曾幾何時好似係試過有單食物中毒,睇你夠唔夠膽去喇。

 

太興 (中環租庇利街12-13號萬安商業大廈地下A號舖)

其實唔想幫襯連鎖店,但係有時都真係想舒舒服服咁食個lunch,呢度勝在冷氣夠大又有卡位。我通常食餐蛋麵/ 雞翼撈麵/ 牛丸米,之前有個酸辣魚腐米線都好好味可惜而家無咗,最好係飲柚子蜜唔使加錢,大概一餐$40。

 

魚米家魚湯米線大王 (中環威靈頓街98-102號翡翠中心2樓)

呢度個魚湯湯底係幾好味,不過其實都係普通米線,可以揀牛腩、魚皮餃等,點解都要推介佢?因為係呢度可以加$5多碟菜食,感覺健康少少。

 

大家樂 (中環皇后大道中88號勵精中心1樓)

下午茶例牌都係食細燒飯或者燒味雙拼米,記住同師傅講叉燒要半肥瘦,最近出嘅碎蛋芝士多士都唔錯。lunch其實有$33蚊特價飯,不過要早啲去,因為好快賣晒,而且呢度又係有得加幾蚊要個菜,不過味道就麻麻哋。

 

日日食呢啲太頹廢?咁我勸你都係返去求求母親大人畀你帶飯喇,好味溫馨又健康。

 

 

作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 《星際啟示錄》全面大解構 by 湯子霈
    (以下內容全面劇透,及粗淺解釋科學理論)《星際啟示錄》(Interstellar)故事簡單,講述人類在地球面臨末日,美國太空總署探索新星球進行太空移民,延續人類文明。不過,全片涉及大量科學及物理常識,即使是理科生也未必完全明白;同時,劇情探…
  • 【Reg Day 攻略】大學新生註冊四件事 by Cube
    不要以為,Reg Day只是單純報到,拿張學生證就完事。這一天是十分重要的,不想留下不愉快的回憶,就要好好準備了。…
  • 港大舍堂次文化雜談(上):迎新與仙制 by 殷琦
    迎新是Hall的大事。…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 其實點先算係鍾意一個人? by 小盛女
    其實我都唔係好清楚(嗱唔好打我),不過以下有幾點可以畀大家參考吓。首先,你會乜都想同佢講,就算係啲無聊低能嘢,當你工作上好大壓力或者遇到唔開心嘅事,你都會同想同佢講,因為你知道佢會靜靜哋聽你呻,雖然唔一定會幫你解決到個問題,但係女人要嘅從來…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 160714
Date: 2017-05-31 04:35:23
Generated at: 2022-08-11 19:19:28
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/05/31/160714/【窮人恩物】邊個話中環無平嘢食?(二)