廿五歲嘅IU真係好正!

 

如果你唔係太識IU係邊個,可以介紹返,佢係韓國唱作女歌手。佢嘅歌,你係Youtube打佢個名,我都幾夠膽講求其篤一首都唔會話難聽。我相信大部份人識佢,都係因為佢嘅成名作《Good Day》(包括我),後段令人津津樂道嘅「三段高音」,基本上當時每次現場演唱,觀眾都係期待佢唱「三段高音」。《Good Day》為IU帶黎一切,令佢紅遍亞洲,但亦某程度成為左佢嘅包袱,先唔好講佢自己唱到厭,樂迷之後又會期待佢嘅新歌都係呢類show唱功嘅大歌,忘記嗰個可以彈住結他,好溫柔咁cover《Gee》同《Sorry Sorry》嘅佢,忘記左佢嘅多樣同多變。

之於我,IU係一個有想法嘅歌手,唔係純粹Kpop偶像。IU咁紅,唔單單因為佢嘅歌藝,又或者佢嘅樣貌同身材,而係佢嘅歌、佢嘅創作有種魅力。《Palette》專輯主打歌都係叫《Palette》,IU包辦詞曲,輕鬆,但節奏感好重,加埋佢把聲就十分好J,唔誇張咁講,係上半年最好嘅kpop作品之一。首歌係講佢本人踏入左廿五歲嘅一啲變化,檢視下呢個年紀嘅自己。其實佢唔係第一次用自己年齡當題材寫歌,兩年前就寫左首《Twenty three》。《Paletta》歌詞提到廿五歲嘅佢比起粉紅,依家更鍾意深紫;比起當初留長長嘅直髮,更鍾意依家嘅短髮。而當中我最深刻嘅,係廿五歲嘅佢,意識到有啲人會鍾意自己,有啲人會討厭自己,但佢都係「truly fine」。嗰種豁達、幽默,成熟,加入創作裡面,就令我覺得呢個女仔真係唔簡單。

《Palette》入面有一段係G-Dragon feating嘅rap,當中嘅rap詞都係GD自己寫,IU話覺得GD把聲同首歌好夾,所以即時就諗起佢。計我話,首先擺明就係商業計算,一加一大於二嘅雙贏操作,GD feating喎,歌未出已經哄動喇。不過,老實講GD段rap的確令首歌生色不少,佢以一個樂壇前輩,或者大家都係一線Kpop偶像,又或者哥哥嘅身份去睇返廿五歲呢個年紀嘅好同唔好,帶點勉勵,就好似對話嘅感覺。而其實IU現場演出呢首歌個陣,會唱自己寫嘅rap詞,仲自己rap埋,佢自己嘅rap詞就係另一種味道,某程度黎講我覺得仲正過GD,大家不妨係youtube搵黎聽下。

話說,當年IU爆紅個陣,好多人都拎佢同未上太空嘅Gem比較,因為兩個都係小巨肺、而且又係十幾歲就大紅,又會作下曲作下詞,有唔少共同點。可惜,阿gem佢已經離開地球成為宇宙巨漿,咁我唯有聽返啲仲係地球嘅歌手。當年以為十八歲唱《Good day》嘅IU已經好正,點知原來廿五歲唱住《Palette》嘅IU仲正!

 

作者:阿享

一個戒緊牛肉,但打邊爐仍然會忍唔住既耶青。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 「媽劇停」之苦 by 小盛女
    最緊忙緊咩?忙緊請人,你無睇錯,我終於可以請人喇!唔使再一個人頂晒所有嘢,好感動!起初我滿心歡喜,以為會有好多CV send過嚟,點知原來10份都無,仲要有幾份係印度人,我唔係歧視佢地,只係唔識中文真係搞唔掂,好難勝任「媽劇停」嘅工作。…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • 小王子與狐狸 by 肝醣爆裂
    電影版小王子和原著風格甚遠,不合我胃口。小王子原著是大人也讀得懂的童書,電影版是真的給小孩子看的。電影中有一半 […]…
  • 琴日我第1次約PTGF,有感而發(利申23歲男) by losing her was blue
    話說前日放假,無聊係IG到禁下ptgf呢樣野睇下。我就咁睇,行個街,睇場戲,全部都收人幾百蚊個鐘。但我見到個tag有成4萬幾個post。係個刻,我就知道,原來真係有人會幫襯。係到我想講句,多謝哂你班仆街毒撚/9公係到成日頂爛市,做壞規矩,寵…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 161573
Date: 2017-06-09 16:19:23
Generated at: 2022-07-03 09:59:33
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/06/09/161573/廿五歲嘅iu真係好正!