到底有幾仆街先可以唔畀人飲水?

 

話說呢幾日睇新聞見到有化妝師係Facebook講係尖沙咀某大商場個廁所遇到個清潔女工,言談之間發現原來所謂商場管理層唔畀清潔女工係工作時間飲水,而且要同每個去廁所嘅人打招呼,甚至見過同一位清潔工要係廁所食飯。

其實咩都唔洗講,唔比人飲水已經係荒謬絕倫,而且水係維持生命嘅其中一樣基本條件,到底有幾仆街先唔畀人飲水?難道呢位清潔女工可以不停飲水作為偷懶藉口?如果係,所謂管理層真係要驗一驗個腦。其實作為商場廁所,最重要係做好本份,即係清潔,而唔係叫員工同每個客打招呼,打招呼、搞關係應該係比其他人做架啵。如果廁所清潔做得好,用家自然會讚,口碑自然就會有,好似而家咁搞錯重點,坐這山,望那山,當然一事無成。

呢件事令我諗起電影《龍咁威》入面鄭中基守廁所嘅情節,佢將個廁所打理得乾乾淨淨,張學友入到去已經即刻讚佢,心情好,有話題,其實已經係一種好服務,只不過清潔工用另一角度提供服務姐。可惜所謂管理層唔明白不特止,仲要千方百計剝削員工人生自由,對待佢地好似監犯咁,呢樣先係最可恨嘅地方。

 

 

講到剝削,點可以唔提黨鐵,更過份嘅係佢地唔係剝削員工,而係乘客。港鐵附例第27條b寫明「任何人不得在已付車費區域進食或企圖進食任何食物或飲用或企圖飲用任何飲品(不論是酒精類或非酒精類飲品)」,如果違規係要罰款$2000!即係話,飲水都唔可以,真係不知所謂到一個點,飲水係人生自由,黨鐵憑咩可以禁止?

社會上其實好多法例都過時,需要調整,好似之前Hidden Agenda咁,問題係有幾多人會去關心?到有時先去發聲已經太遲,我哋仲要重複幾多次咁嘅覆轍?

 

 

作者:文探花

廢青一名,早上做教育,夜晚做音樂,醉心填詞,最欣賞林夕老師的細膩感情,最喜愛方文山老師的詩情畫意。不想在沉默中滅亡,深信堅持才有希望。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【口罩知識】99% PFE 就等同 N95 口罩? by Tango Chan
    PFE(Particle Filtration Efficiency)則是顆粒過濾效率,以 3M 為例,他們會利用 0.1 μm 的微粒及 28 lpm 流速來測試外科手術口罩的過濾性能。而普遍來說,這項測試容許使用 0.1 – 5.0 μ…
  • 【香港醫生護士幾時先肯罷工?】如今醫療系統淪陷,源自於「道德勒索」 by 殷琦
    「假如醫生護士集體罷工,相信政府就明白如今已經勢危。但,政府就是知道做醫生的不忍見病人垂危而見死不救,有恃無恐地利用了我們的醫德—也許我們也成為了制度的幫凶。」其實這,正正就是所謂的「道德勒索/綁架」。…
  • 【一人一個沙士回憶】零三年,我住在淘大花園。 by 阿迪
      「零三年,我住在淘大花園。」 短短十個字,已包含很大資訊量。 那時小三,明白的事情不多,只知道很 […]…
  • 致A1的妳 by 車干
    也許是上天憐憫我們這群A0女子俱樂部,或是覺得筆者的勇氣可加,終於不負初心,筆者在零售業中開展了她人生中的第一段戀情。…
  • 【一人一個沙士回憶】只要行多一步,大家都可以係抗炎小子! by 韋健
    相信各位八、九十後嘅朋友都會記得我圓碌碌個樣。想當年,沙士來勢洶洶。嗰時我就係中文大學,亦即係某啲人口中嘅「暴大」誕生,作為暴大仔,當然係好暴力,但做暴徒嘅目的只有一個,就係打低沙士大魔王。…
  • 高比拜仁 by 藍兼併
    他不想成為下一個米高佐敦,他只想做高比拜仁。睡至中午看到朋友的第一個分享的資訊,我不明所以地問為什麼,然後下一秒就是鋪天蓋地的難過消息,NBA傳奇高比拜仁巨星磒落,與他一起喪生的,還有13歲的女兒。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 163003
Date: 2017-06-28 15:50:49
Generated at: 2020-01-28 09:39:16
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/06/28/163003/到底有幾仆街先可以唔畀人飲水?