【澳門必試】隱世老店「馬慶康」,極邪惡叉燒煎蛋飯

 

去到澳門要食隱世平民好西,首先要接受到賣相差的現實。今次要同大家介紹的是澳門高士德有多年歷史的隱世老店馬慶康南天咖啡室,俗稱馬慶康。

來到馬慶康必定要試係人人都會點的傳統碟頭飯——叉燒煎蛋飯。唔好俾平平無奇的外表欺騙,叉燒配上半生熟的太陽蛋,再加上醬油的配搭,令到每粒飯粒都配上蛋黃液,口感咸中帶滑,蛋香夠足。

雖則唔係好似食神中的黯然銷魂飯,賣相一般但不可賣相,但去到澳門都值得一試的。而且馬慶康仲有其他值得推介的如星洲炒公,椒鹽豆仔扒飯等,不過要試就要排隊等候十五分鐘,而且伙記們都好忙。

 

地址:澳門新橋(三盞燈/白鴿巢)俾利喇街65號A(GOOGLE MAPS)

電話:+853 28590161

營業時間:7:30 – 18:30

溫馨提示:由港澳碼頭坐12號至高士德培正中學落車再步行約8分鐘。

 

作者:艾祖

澳門九十後廢青

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 港人學樂器小心被騙財——大提琴掠水記 by 莊公公
    二手琴市場好細,賣出去唔容易,價錢好低,香港地寸金尺土,仲要佔地方,即係擺明被勒索,如果唔係冇好日子過,以後上親堂有排煩。…
  • 【PR】開放世界獸人 x 功夫動作 RPG《BIOMUTANT》今月推出多平台對應 by VJGamer
      Epicsoft(Hong Kong)Limited 今日宣佈,由 Experiment 101 […]…
  • 鑽戒 by 藍兼併
    程子晴嫁給富商翁恭時只有24歲,而翁恭比她年長26年,二人的婚禮在五星級酒店舉行,城中名人富豪紛紛到賀,這段婚姻被外界視為父女戀,而程子晴承受着貪財嫁富翁的惡名。…
  • 朋友,並唔係要嚟搵笨㗎! by 小盛女
    「未諗㗎,都係落吓FB、Google廣告果啲,我畀啲相同價錢你,你幫我執吖。」Grace說。 「你係想我幫你整?你話我知總共要整幾多樣,幾時要完成,我再quote個價畀你啦。」我說。 「唔使咁大陣象!我哋咁熟,想你幫吓手咋,好簡單啫,你…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
  • 正常生活 by 健吾
    當我看到新聞評論,大家都在一面倒的討論感染者的「私德」不檢,導致大家連假都沒了。這樣子的狀況,似曾相識。就好像是,當愛滋病流行之時,「普通人」、「未感染者」把所有同性戀者的性慾當成是罪,只要你有「性行為」,你就是錯。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 163714
Date: 2017-07-06 22:50:59
Generated at: 2021-05-19 07:14:36
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/07/06/163714/【澳門必試】隱世老店「馬慶康」,極邪惡叉燒煎