世上有種fans 叫haters

朋友S有一天在面書說了這麼一段話,不是我寫的。他說不公開,但我苦苦哀求,我覺得還是轉載一下好了:

 

 

世上有種fans 叫haters

睇haters 反應真係好開心,好過癮~
因為,Haters 講既pts 其實都係呢d:

1) 你以偏蓋全(support :我就唔係你講果d人,我識人唔係咁,你有做research 咩)
總之自己就係black swan。
2) 呢個人信唔過(support :佢最叻抽水,扮叻,冇料扮四條)
但係在人地pts 中有抽唔到不合理點。
3) 唸條友人格有問題(support :我聽人講呀… 呢條友xxoo 嫁)
又係呢友私生活點點點果類。
4) 佢曾經講錯野(support : 幾年幾月幾日,佢講過xx是oo。)
講錯一樣野就代表一世人都唔可以正確,真有趣。

Haters 另一有趣位係,佢地覺得自己好有正義感。你話「唔鐘意就唔好睇」咩?
佢地會話唔好既野就要出聲!就要X!點可以收聲!
Haters 比Fans 更用心,佢地多數點都會在百分之一問題點無限放大,無限loop。
Haters 一日hate 你就唔會改變,你問佢地想要咩?我要你xxyyzz! 老實講真係比fans 更長情同激情!

Haters 都有自由!你憑咩要我聽你果套!
對呀~ 所以我呢d haters既 haters, 寫段野都係我自由,唔鐘意就快d block 我啦,哈哈哈。

有一種人,叫hater。

 

我想起這一段片段:

 

原載於健吾BLOG

 

作者:健吾

健吾
專欄作家、記者、編輯……商業電台節目《903國民教育》、《光明頂》主持,香港中文大學日本研究學系講師。著書超過40本。email:[email protected] |Facebook: facebook.com/kengopage |微博:t.sina.com.cn/kengowrites

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 164517
Date: 2017-07-18 02:11:19
Generated at: 2020-12-03 05:26:06
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/07/18/164517/世上有種fans-叫haters