喺香港,係要完成唔到嘅嘢先可以叫夢想?

 

睇新聞發現又有個十優狀元有銀行唔做去追藝術夢。

夢想呢樣嘢真係神奇,順順利利嘅唔係夢想,本身條件唔好嘅又唔係夢想。

大家諗下,如果一個出身於富商家庭嘅人,獨生子嚟嘅,話:「我嘅夢想就係繼承家業。」然後佢又順順利利咁繼承咗家業,相信冇人覺得佢係實現咗夢想嘅。

另外,如果一個人由細到大嘅夢想都係工程師,然後公開試考得廿幾分,僅僅入咗中大工程系。佢同佢啲親戚講話佢嘅夢想就係讀工程,相信佢班親戚又係會嗤之以鼻:「唓,你讀唔到Law先走去讀工程啫!」

凡係足以被大眾認同為夢想嘅嘢,一係你就係經歷千辛萬苦,一波三折咁去達成,一係就要犧牲其他選擇,去揀一樣其他人覺得唔抵嘅選擇。

所以,十優狀元讀醫係會被人話冇夢想嘅,因為太順利喇(人哋付出咗幾多,我哋當然唔知啦!),同埋冇犧牲。

如果你公開試得3分,然後返中國讀醫,最後考到個喺香港行醫嘅資格,而班香港人又唔會覺得損害到自己嘅醫療保障嘅話,大概會讚美之聲不絕,話你有毅力,食腦等等。

相反,你係十優狀元,但係你揀讀物理、工程、數學甚至哲學,香港人又會一邊表面上好欣賞你,話你有夢想,心底裡就笑你戇鳩。

所以,喺香港,要令人由衷咁覺得你達成咗自己嘅夢想,你都係唔好有十優喺身,亦都唔好有錢,最好就貧窮家庭出身,公開試零分,然後發奮向上,到你有一番成就嘅時候就可以話你嘅夢想已經達成咗喇。

 

作者:哲學仔

哲學仔
一條哲學廢青

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 164575
Date: 2017-07-20 05:16:37
Generated at: 2021-10-21 01:05:32
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/07/20/164575/喺香港,係要完成唔到嘅嘢先可以叫夢想?