其實我可唔可以無夢想呀?

 

「你有無諗過第時個家庭係點?」

「其實你都做左野幾年,有無諗過幾時買樓?」

「喂,你寫野架?一篇要寫幾耐?咁點解唔拎啲時間黎搵錢?」

「唔係話一定要你點做,但都咁大個人啦,係時候諗下將來啦。」

由廿五歲開始,我一直聽到呢啲說話。有時真係會有種錯覺,自己係拎緊綜援,定係做左邊緣青年。

而通常會咁問嘅人,其實都係打份工,返朝九晚六,當中有幾個仲真係完全按章工作,每日可以準時走準時返屋企食晚飯嗰隻。但一講到人生路向,佢就會講自己打算幾多年後做到咩職位,大概幾時會同另一半結婚生仔。

尋日同朋友食晚飯,求其走左入間西餐廳。

傾傾下又去左前途問題,然後問我打算點,我話無咩打算,雖然有時要OT,但工作都尚算滿意,我唔係公務員,但工作能力都唔差,升職只係時間問題,我又唔打算特別搏命。每個月夠洗夠食儲到錢比到家用,剩返啲時間拎黎打下機寫下野,仲有啲閒錢可以打機課下金……生活都算得上寫意。

「你諗住以後都係咁?有無plan過之後要點?」朋友一副要點醒我嘅口吻。

「無呀。」喂咁真係無丫嘛,我又唔係失業。

「下?」呢種人最乞人憎嘅位係擺一副好錯愕嘅樣,一種「你有絕症但都唔醫?」嘅口吻,提示你應該點做點做,如果係呢類,都唔算交錯朋友,但有啲真係純粹因為你生活方式唔同,佢睇唔順眼就黎騷擾你生活嗰隻,唔會提供任何建議。

「咁請問我可以點做?」我無可奈何咁笑,都叫做虛心求教啦掛。

「進修下,增值下自己……set下啲target,年尾再evaluate,咁先有進步架嘛。另外呀,你依家有女朋友,成家立室要好多錢架,我岩岩結婚,過來人提醒下你姐……」呢個世界係好搞笑,永遠都會有人無啦啦「比下意見」,「溫馨提示」等等……喂我又無問過你意見,又無話我唔記得啲咩,你講完堆野最後加五個字「提醒下你姐」戴左頭盔就大晒。

我微笑,然後痛下殺手。

「其實咁嘅,你同女朋友一齊咁耐,聽你講啲洗費都係你出多,我呢段時間都有儲錢。依家你地終於結婚,你搵得少過我,你都搞得掂啦!我真係無擔心過。」拿,真係唔係人身攻擊,但呢位仁兄近排因為無戴套做爸爸,局住結婚洗一大筆錢,個寶貝仔要外家養嘅,你叫我每年evaluate,你有無諗過去紅館開棟篤笑?

「我都係關心你姐,你發咩脾氣?」

「喂,咁客觀陳述姐。咁都唔係有一個家庭,每個月搵到幾多錢先叫里程碑架……我有返工有交稅有養父母,你咁都要研究我上唔上進,不如我求你比條生路行下?」其實岩岩講完

「唉,你單身得耐,份人愈黎愈孤僻!」基本上佢唔係答緊我,我開始明白女人一直搵唔到岩嘅人,等到變左中女,然後比人屈性格有問題同眼角高嗰種感受,要話你嘅人,佢地唔會聽道理。

我可以繼續同佢傾落去,但因為我單身得耐,份人愈黎愈孤僻,所以唔太想溝通落去。

「好啦,我試下啦。你搵兩萬一個月,老婆做家庭主婦,聽講幼稚園學費好貴,你每年都自己evaluate下會唔會撐唔住要離婚啦。」我個表達都算簡單易明。

「我首先就evaluate下我地段友誼!」仁兄拍檯走人,真係好似電視劇咁。

我呆望住成檯未食夠一半嘅食物,心諗:頂!局住埋單,算唔算有份助養佢個仔?

……

事後,我發覺自己真係孤僻左好多,因為,對於一個自我感覺良好嘅人,兜頭淋盤冷水埋去,竟然令我有種莫明嘅快感。

 

 

作者:求其花

求其寫,求其賣,求其志不求奢華|求其真,求其愛,求其花不求其果

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 164727
Date: 2017-07-20 06:17:41
Generated at: 2021-09-19 15:03:31
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/07/20/164727/其實我可唔可以無夢想呀?