五個我最懷念的毛記廣告

 

香港人,最愛懷念。因為,他們會憑藉從沒有失去的東西,去證實自己有品味。你看?我有支持啊!你沒有呀?你搞死佢!你正仆街。

這幾天,大家一邊在那毛記上市,一邊又在哭《飲食男女》不再出紙本的喪。很多人就說,毛記上市,是庸眾的勝利。什麼分析,都是徒然。反而我的同事所言甚是

最撐100毛果班,從來係七十後到尾到八十後;咁亦代表咗呢班趕上咗香港繁榮尾班車嘅世代,始終都係最有消費力最肯駛錢嘅族群。

做什麼生意也好,認清客群是重要的。

毛記很賤嗎?有新聞系的行家說,毛記在縮短觀眾的「專注力」嗎?自己在做的媒體,寫一些長篇大論沒人看的東西,就自命清高,那誰要給你錢做下去?

媒體當然不只是錢,也不應只談錢。面對這個薄情又虛情的香港市場,我還是快點寫「五個我最懷念的毛記廣告」,快人一步,理想達到。

 

一、眼都唔斬。無聊到爆又睇晒。

 

二、老黎come back,佢都一定有份。而且,更重要的是第一波的白咖啡,找到最黃絲的媒體做廣告,個客個膽,大過包青天。

 

三、睇就睇晒既,不過 HKTV Mall一開始唔信online marketing,到個勢唔掂先搵100毛,而家係咪好多人用呢?可能係既,不過,佢已經唔係 70尾80後既生活入面,就係事實。找返條叫雞數先。

 

四、識還識,熟還熟。但我從來都沒有價值成為他們的廣告主角,因為我真的沒有廣告能力。我只是一個寫作人,他們看的是我的觀點,不是我的文字。看著兩個都經常合作的前輩在這條講選戰的廣告片出現,Again,個客個膽,大過大西洋。

 

五、擺明係黃絲既黃耀明,點都唔似玩得。但而家可以咁玩,你話勁唔勁先?

《尋找夢遺的故事》

達明一派 Tat Ming Pair #達明一派 #30周年演唱會#達明卅一派對 #3月23至25 #紅館 #非指定電視台 #毛記電視【尋人啟事】姓名:夢遺大師(自稱少林寺方丈)特徵:份人好小器,擅長啜血解毒,歌喉仲相當了得,20年前食神大賽後失蹤。踏入2017年,我等希望請夢遺大師出山幫香港啜毒祈福,如有任何消息請即聯絡「最愛夢遺後援會」,如證明屬實可獲《十個救火的議員》低清試聽版薄酬。

Posted by 100毛 on 2017年1月3日

 

最後,還有一個,很值一記:

鄭小姐的另一次come back,都是因為這件事:

 

銀行因為這波廣告,搞到出卡出唔切,又搞到C字頭銀行即刻搵第二家公司搵ChiLam哥哥回應。做廣告最緊要有效果。而家做Social Media,人人以為係後生仔錢,個個以為畀錢 YouTuber就Work,其實,你知唔知邊班人有錢,邊班人使緊錢?

順帶一提,我Page 24萬人唔算多,但個個都中意去日本。去得日本有幾窮?所以點解我仲有廣告?就係咁簡單。

 

原載於健吾BLOG

 

作者:健吾

健吾
專欄作家、記者、編輯……商業電台節目《903國民教育》、《光明頂》主持,香港中文大學日本研究學系講師。著書超過40本。email:[email protected] |Facebook: facebook.com/kengopage |微博:t.sina.com.cn/kengowrites

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 165323
Date: 2017-07-27 14:46:19
Generated at: 2020-12-03 05:46:32
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/07/27/165323/五個我最懷念的毛記廣告