【哲學討論】去茶餐廳,如何正確叫一杯無糖無奶嘅凍咖啡?

 

 

食完碟鵝髀飯,下午茶時段我坐喺間唔滿座嘅茶餐廳度,思考一個宇宙級嘅存在主義問題:

「凍齋啡」究竟係乜嘢?

呢個真係一百間大學都唔會探討到嘅課題,我覺得應該值得文化研究所跟進下。

 

茶餐廳係香港獨有嘅飲食文化,好多野係估佢唔到嘅。佢哋可以將意粉當麵咁炒,可以將通粉煮到妹兩下就爛,可以將咖啡溝奶茶而發明左鴛鴦。

其中最令人懊惱嘅,我相信就係如何叫一杯「凍齋啡」。

凍齋啡,三樣嘢,凍、齋、啡,凍同埋啡係唔會有咩歧義,啡加冰咪凍,唔會死得人嘅,個奇怪位就出現喺個「齋」字度:齋,係無糖無奶,定係有糖無奶?

好喇,當你去茶餐廳,就咁落ORDER 嗰陣講「凍齋啡」,呢樣野係可以間間唔同玩法

1/ 最初叫齋啡,但係有時會有甜,跟住佢話你要叫黑啡
2/ 跟住我叫黑啡,又有甜,就話你要叫黑啡走甜
3/ 跟住我叫黑啡走甜,佢就話黑啡走奶唔走糖(咁我叫錯D咩?),話叫齋啡走甜
4/ 終於我而家settle左齋啡走甜,除左小數舊冰室會話「即係齋啡呀嘛」之外,大部分鋪都唔會再錯
5/ 其實正確叫法係咩野?

起碼,當年哥伯尼講日心說,而家已經變成幼稚園都會教嘅常識,而凍齋啡,我真係搵/諗/試唔到答案。

 

喺市場經濟嘅原則之下,生存到就代表背後有佢嘅成功之道,理得佢是咪正宗定點啦,總之有人肯用某個價錢換到某樣產品,呢個就係市場價格,有得賺佢咪贏。

我身處嘅嗰間嘢,開正我樓下,燒味真係算好食,起碼燒鵝同燒肉啲皮係脆的,佢俾左杯甜嘅凍齋啡我,我都費事浪費杯嘢,飲左佢算,然後一個人坐喺四人卡位,開住部電腦打字,客唔多又唔會趕我走。

位置方面、豐儉由人、想快又得慢慢食又得,我諗呢個就係香港茶餐廳嘅生存之道。

杯凍齋啡甜唔甜,除非有一日我真係糖尿病,否則我諗都唔會太執著。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 165543
Date: 2017-07-30 17:03:07
Generated at: 2020-02-25 08:54:01
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/07/30/165543/【哲學討論】去茶餐廳,如何正確叫一杯無糖無奶