今時今日仲反高鐵嘅人,究竟抱住咩心態?

港台新聞截圖

 

七年前的反高鐵一役,大聯盟成功以廣深港高速鐵路走線所經過的菜園村被拆遷為切入點,吸引大眾加入反對行列。反高鐵運動,本來不只是反拆遷,而是理應more than that,可是菜園村就好似緊箍咒咁,侷限了當時的反高鐵運動。

我是參與其中的,故此我會比只是看電視聽電台睇報紙的人,知道得更深刻。當時的反高鐵運動,的確有不同的面向,其中近日被反對派日日拿來「講道理」的,包括一地兩檢、高鐵軍事用途、營運虧本經濟效益,諸如此類,參與中人早已經講過,在此,我並非有意批評當時的運動領袖,畢竟世事無如果,「如果當日少啲提拆遷,多啲提運兵,會唔會成功?」,係從來無得辨證的。

但問題來了,當日反高鐵運動,全香港最關心呢項亂來的基建的人,已經日日聚精會神睇住成班反對派點樣反對,其中很多人不只是食花生,年輕力壯嘅會落場陪你示威陪你圍堵立法會。喺呢場運動嘅高峰,最多人肯關心肯落場嘅時候,反對派嘅判斷就係,嗰啲咁艱澀嘅技術/軍事/法律知識都係無辦法用來升級呢場動員,無辦法增加反對嘅成功率,咁,係呢個後雨傘時代,年輕人醒過龍然後訓番考警察嘅年代,為何而家反對派又覺得一地兩檢、高鐵運兵、日日蝕錢呢啲嘢係可以叫番佢哋出來架呢?

得罪講句,唔係話啲乜嘢呀,但真係ON9 架喔。

不如你地直接啲,話想幫補選拉定票啦。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 點先可以令男人唔好偷食? by 木頭
    衰啲咁講,你地由細到大所有來自電影、劇集、小說入面果種忠貞好男人,好似耶穌、真神同觀音一樣——係,冇人可以證明佢地唔存在,但同時亦都冇人可以大大聲聲話佢地親眼見過。就算你有姊妹同你講佢見過,甚至親身擁有過,都只不過係源於佢地唔了解佢地身邊嘅…
  • 【遊戲新聞】最強多人喪屍遊戲 《Left 4 Dead 2》相隔十年推出最後大改版 by 五木
    經典遊戲《Left 4 Dead 2》推出超過十年,話佢係最強多人喪屍遊戲應該都無乜異議(雖然我覺得一代正啲) […]…
  • 我幾點收工關你叉事咩! by 小盛女
    「你呢排係咪好得閒?我見你成日都好早收工,琴日六點幾已經唔見你。」人事部Macy說。「我放六點,六點半我先走㗎喎,而且準時收工都正常啫。」我說。「無,想睇下你係咪好得閒咋嘛,以前你成日都好夜收。」Macy說。…
  • 我才不要做那種抱着男人雙腿苦苦哀求的女人 by BEAR 兒
    「只要我說了,我就是輸家。我才不要做那種抱着男人雙腿苦苦哀求的女人。如果不想受傷,你就得先去傷害別人。這道理我年青的時候就學會了。」她穿着一條白色的連身紗裙,披肩的黑髮和鮮艷的紅唇使她散發着成熟女人的魅力。這番話出自她的口中,非但不突兀,反…
  • 所謂「唔想拍拖」,完整意思通常都是「我唔想同你拍拖」 by 月輪
    在情場上無數次暗戀的失敗經驗告訴我,聽到「唔想拍拖」這句話,其實比聽到「我唔鍾意你」更令人上火。直接了當地說彼此不適合,沒有感覺,至少是一槍斃命的痛快,但若說「唔想拍拖」,卻令對方有種要苦候的感覺。因為對方可能會怕若不等待,突然你想拍拖時,…
  • 「玩玩就好!」 by 麻甩水瓶
    這是你在第一次吻了我後說的第一句,當然,沒有人會認真玩火。那一刻你看我的眼神,好像全世界只有我一個人能被你這樣看著,好記得那雙有魅力的眼睛。好記得那淡淡的薄荷煙草味,好記得你早上的問候,而晚上待我洗澡後才睡的關心,好記得你提醒我飲酒前要吃點…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 165670
Date: 2017-08-01 04:52:17
Generated at: 2020-09-25 15:42:26
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/08/01/165670/今時今日仲反高鐵嘅人,究竟抱住咩心態?