今時今日仲反高鐵嘅人,究竟抱住咩心態?

港台新聞截圖

 

七年前的反高鐵一役,大聯盟成功以廣深港高速鐵路走線所經過的菜園村被拆遷為切入點,吸引大眾加入反對行列。反高鐵運動,本來不只是反拆遷,而是理應more than that,可是菜園村就好似緊箍咒咁,侷限了當時的反高鐵運動。

我是參與其中的,故此我會比只是看電視聽電台睇報紙的人,知道得更深刻。當時的反高鐵運動,的確有不同的面向,其中近日被反對派日日拿來「講道理」的,包括一地兩檢、高鐵軍事用途、營運虧本經濟效益,諸如此類,參與中人早已經講過,在此,我並非有意批評當時的運動領袖,畢竟世事無如果,「如果當日少啲提拆遷,多啲提運兵,會唔會成功?」,係從來無得辨證的。

但問題來了,當日反高鐵運動,全香港最關心呢項亂來的基建的人,已經日日聚精會神睇住成班反對派點樣反對,其中很多人不只是食花生,年輕力壯嘅會落場陪你示威陪你圍堵立法會。喺呢場運動嘅高峰,最多人肯關心肯落場嘅時候,反對派嘅判斷就係,嗰啲咁艱澀嘅技術/軍事/法律知識都係無辦法用來升級呢場動員,無辦法增加反對嘅成功率,咁,係呢個後雨傘時代,年輕人醒過龍然後訓番考警察嘅年代,為何而家反對派又覺得一地兩檢、高鐵運兵、日日蝕錢呢啲嘢係可以叫番佢哋出來架呢?

得罪講句,唔係話啲乜嘢呀,但真係ON9 架喔。

不如你地直接啲,話想幫補選拉定票啦。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 165670
Date: 2017-08-01 04:52:17
Generated at: 2020-02-21 09:27:19
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/08/01/165670/今時今日仲反高鐵嘅人,究竟抱住咩心態?