究竟喺香港馬路踩單車嘅人係咩心態?

 

事緣又有在馬路騎單車人士,途徑巴士站時,遭巴士爬頭埋站險象橫生,他覺得巴士司機沒有考慮他的安全,然後將行車紀錄片段上載FB 駕駛群組,反而惹來司機聲討,問候留言此起彼落。

 

我份人好簡單,我當你啱曬,條路係單車有份用,係呀,你可以用的,你咪用囉,你咪踩單車囉,個重點係,有你地呢啲又慢又難睇又一撞就死嘅車,其他人其他車可以點?

香港人口密度冠絕全球,交通繁忙又係冠絕全球,你話歐洲大城市啲路都好單車friendly,簡直bullshit,人哋條路幾闊香港條路幾闊,人哋巴士幾大架香港巴士幾大架,人哋嗰城市住左幾多人香港住左幾多人,人哋幾多個鐘工時香港幾多個鐘工時,人哋夏天濕度幾多香港濕度幾多。其實有個例子好簡單,歐洲係好少重型車輛喺市中心行的,因為連運貨送去超市都唔需要咁大架貨車,個城市無咁多人呀嘛。

一個忙字,生活繁忙,交通繁忙,就已經注定單車呢種咁悠閒嘅交通工具唔適合喺香港路面行。

 

得罪講句,單車路權撚係爭取緊特權,點解你一架車,可以喺路面慢慢行?要全條路其他車就你?巴士坐百幾人,要等你架單車悠悠閒閒過曬,先可以埋站?啲大車唔係睇你唔起,係睇你唔到呀,一個唔覺意睇你唔到,HI 到你少少,你就捲入車底,然後個大車司機又官非纏身,你條命無左事少,又多一單冤獄事大。

我都係窮撚,所以選擇坐巴士,為左其他道理使用者著想,上番行人路,落車推,好嗎?

 

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 165737
Date: 2017-08-02 21:05:11
Generated at: 2020-02-21 09:33:50
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/08/02/165737/究竟喺香港馬路踩單車嘅人係咩心態?