楊光搞暴動,福祿壽三全;咁三十年後嘅黃之鋒羅冠聰呢?

 

 

有份領導六七暴動嘅楊光,自2001年起要加「大紫荊勳賢」呢個朵俾佢。

根據維基,六七暴動有「1936人被檢控,約212名警務人員在內的802人受傷,51人死亡(5名警察在事件中死亡;5名香港邊境警察和1名來自中國大陸的民兵在邊境衝突中死亡;參加反英示威的示威者約20多人因為鎮壓死亡;7名市民遭炸死;電台主持林彬被燒死)

搞暴動,害死咁多人,最後受勳,頤養天年到89歲先死,福祿壽三全。

點解人哋可以咁?

因為當日人哋係反英抗暴,而家回歸左喇,梗係要恢復佢名譽,同志咁多年嘅委屈,黨而家還,遲左喇唔好意思。

 

如果你認為而家以至之後被香港政府政治檢控入獄嘅人,佢之後應該要「案底令人生更精彩」(楊岳橋,2017),咁首先,你就要奪取個政權,然後授勳俾佢哋。

呢個係基本嘢。但好多人好似唔想面對現實。

現實就係,你唔諗方法奪取政權,而只係隔靴搔癢拉下鐵馬就當自己直接行動,以為咁樣可以令當權者改變,呢個係天荒夜譚,呃下啲中環身光頸靚OL 課金俾你地永續抗爭都係得嘅,咁你哋是咪諗住繼續前赴後繼入壁屋?

 

反對派想政治犯他日變朝廷元老,你哋咪諗吓點樣執政囉,而唔係好似搞興趣小組咁,得個講字,然後就將所有導致成功嘅因素排除曬開去。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 166888
Date: 2017-08-19 04:36:20
Generated at: 2020-02-17 02:36:53
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/08/19/166888/楊光搞暴動,福祿壽三全;咁三十年後嘅黃之鋒羅