【邊度囡囡最好?】港女

 

(photo via cc Flickr user chumsdock)

 

身為港男,​平日日常接觸得最多既理論上係港女(唔出街既毒男如筆者另計)。無奈香港男女之間既矛盾日深,​筆者都心如刀割,​以下引述一段潮文形容下:

「Angelababy ​又唔靚,Janice Man又唔靚………香港妹有樣,佢地會嫌人冇波,​連波都有,佢地就會話人冇靚腳」

其實港女又冇上面篇文講到咁差,​香港女仔好多都有靚腳,​唔埋普遍都係白滑同走肥,​波路可能真係冇乜,​但係諗到2000年左右twins既年代,​整個社會都係講瘦,​哪有波?試問咁樣可以怪港女冇波咩?錯既係社會,​係社會!

講性格,​港女係刁蠻啲嘅冇計,​鬼叫好多都由細到大嬌生慣養咩。好難要求港女好似台妹咁嗲聲嗲氣,​但相反港女都唔會好似殘廢咁要你照顧哂佢。獨立自主係港女一大優點,​其實港女AA制已經算好普遍(講緊亞洲文化入面),​拍緊拖既負擔都唔洗俾哂兩份咁重。加上港女一般都會做野,​自己搵自己洗,​其實都幾諗得落,​加上係社會打滾幾年,​當初刁蠻ge港女都會逐漸變得成熟,知性,​大方。講長線,​香港女仔真係唔差。

同埋最緊要係咩?​啱咀型囉,​同港女傾計可以用返講得最慣嘅廣東話,​唔洗左諗右諗點表達自己,​如果追求精神上既交流,​港女簡單直接得黎又啱channel,​點講都係生於斯長於斯嘛。講巴士阿叔又得,​爆哂粗仆街陷家剷又得,​講到尾,​係一種異國囡囡帶唔到俾你嘅親切感。

 

【專題:邊度囡囡最好?】

 

關於作者:Ban Na Wong

Ban Na Wong
兒時夢想,警察醫生消防員,講既係幫人救人除暴安良,到而家講既,只剩下數目字。有一種唔甘心,發覺自己比小時候更不堪;坐言起行,給自己一個挑戰。回想當年,願望係成為一個作家;重拾當年,由情趣用品店BLOGGER出發,九唔搭八地向夢想前進。

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【塔羅個案】上流社會的分手方式:左手機票,右手支票 by 神婆
    今次要寫嘅個案,老老實實,好戲劇性;同埋故事中牽涉嘅嗰位男士,喺社會上都算係有頭有面,如果開名都幾大鑊,所以,Macy係占卜完之後同我講「我想妳寫我嘅故事出黎」時,我都有啲吃驚。故事好簡單。Macy,二十來歲,鄰家女孩模樣,本來為Patri…
  • 中出即飛 by 堂前燕
    每次扑野之前,總要說一輪甜言蜜語,慢慢地連她都不相信,自己竟然有點相信他了,終於有一次,他中出了她。當初,女孩將他當成是SP,當然除了性愛,他也會盡sugar_daddy的責任給她買名牌和iPhone,但無可否認,對於初經人道的她來說,他的…
  • 不知如何生活下去的偽ABC by 霏子
    「I_will_go_back_to_California_soon.」在屋邨學校畢業的他,刪除了所有舊照,缺席一切敘舊活動,他在California讀high_school,又怎能分身在香港讀中學呢?他說他考上了University_of…
  • 【塔羅個案】個客話自己比鬼跟? by 神婆
    「同學你讀緊書?放緊暑假?有無打機睇世界盃呀?」「有呀,我場場都睇哂!」Michael 有少少激動,試過眼瞓頂唔順瞓著,所以我係咁食杯麵薯片可樂提神,肥咗幾磅。」…
  • 到底中國的外敵在想甚麼? by 蕭少滔
    太遠的不說,光從中古的宋朝說起。大家想想,即使所謂積弱成病的宋國,和遼國打了幾十年仗,其實雙方最後也是相安無事的。而遼國也好、金國也好,都好像吃得太肥太懶,宋國才忽發奇想,才有所謂聯金滅遼、後來又有聯蒙古滅金等等引火自焚的外交政策出台。而一…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。