愛就係選擇,所以戴資穎選擇左世大運

 

我諗,應該冇咩運動員,已經係嗰個界別嘅世界第一,仍然參加世大運。戴資穎,女子羽毛球世界第一,放棄左參加同期舉行嘅世界羽毛球錦標賽,而選擇留係台灣打世大運。有台灣傳媒計過,若果戴資穎成功係世錦賽贏冠軍,佢將會得到12000分世界排名分,同埋台灣政府俾佢嘅700萬新台幣國光獎金。不過依家,戴資穎只係得到90萬新台幣獎金;而排名分,係零。

坊間一致認為今次戴資穎「為國犧牲」,一係為左賣飛,的確世大運羽毛球決賽開售4個鐘就所有門票售罄。二當然係為左保住呢塊金牌,留係台灣,用民族情感黎勒索佢留低。當我地睇返決賽,佢只係用左廿二分鐘,就以21比9同21比13直落贏波,簡直就係虐殺,難怪有台灣鄉民係Facebook留言「簡直就是大魔王進了新手村大逃殺」。平心而論,世大運根本唔配有戴資穎咁嘅級別運動員。

有台灣鄉民提出,若果俾戴資穎去打世錦賽,而佢又真係贏到冠軍嘅話,咁樣台灣唔係更加有光采咩。我絕對認同呢個講法,話哂今次世錦賽都係佢成為左世界第一之後第一個世錦賽,又正值大熟大勇,好成績係可以預期。不過,我亦可以理解戴資穎嘅選擇,礙於台灣嘅政治環境,根本就好難舉辦到好似世大運呢類國際賽事,個種想係鄉親父老面前大顯身手,為台灣出一分力戰勝外敵嘅心情,我諗每個愛運動,愛自己地方嘅人應該唔多唔少都明白。

套方老嘅名言—「愛就係選擇,選擇就係捨棄」。我相信,戴資穎唔係唔想同高手決戰,唔係唔想繼續做一姐,唔係唔想要排名分同獎金。只係,佢愛台灣比呢啲一切都多同深,所以,佢願意捨棄。而呢份感情,從佢言談,同埋贏左女單金牌之後嘅喜悅,就可以feel到。

 

作者:阿享

一個戒緊牛肉,但打邊爐仍然會忍唔住既耶青。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 167755
Date: 2017-08-30 04:29:42
Generated at: 2022-07-07 02:35:55
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/08/30/167755/愛就係選擇,所以戴資穎選擇左世大運